Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant, iar prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, se arată în proiectul care ar urma să modifice vechea HG 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

Firmele care vor încălca aceste reguli vor primi amenzi de la 7.000 lei până la 35.000 lei.

În cazul „bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, așa cum sunt alimentele, de exemplu, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, în cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă, ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor”, spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie și să se aplice efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.

Guvernul este obligat de Uniunea Europeană să introducă în legislați a românească aceste reguli, cerinţa fiind prevăzută de Directiva (UE) 2019/2161, în materie de protecție a consumatorilor.

Urmărește-ne pe Google News