- Proiectul se află în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare. Aceasta dezbate un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT.
Conform documentului, care face parte dintr-un pachet mai larg de proiecte legislative privind siguranța națională, SRI devine totodată autoritate națională în domeniul interceptării a comunicațiilor, iar Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul serviciului de informații.
Interceptarea comunicațiilor se face și acum tot de către SRI, dar o serie de decizii ale Curții Constituționale au pus sub semnul întrebării acest lucru, mai scrie publicația citată.
Articolul complet pe G4Media.ro.
Alte prevederi
- Procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchete doar cu aprobarea președintelui Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și în baza unui mandat obținut de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șeful CSAT este președintele țării.
- Personalul SRI poate fi audiat, percheziționat sau reținut pentru fapte care țin de exercitarea atribuțiilor de serviciu numai de către procurori special desemnați, cu informarea prealabilă a șefului SRI și cu prezența unui jurist al SRI.
- SRI poate activa în afara țării, iar Serviciul de Informații Externe (SIE) în interiorul țării.
SRI, peste tot
Nu este primul proiect recent de lege care introduce noi prerogative pentru SRI.
Codul Comunicațiilor a inclus obligativitatea pentru furnizorii de servicii de găzduire să sprijine serviciile secrete și procurorii în activitatea lor. Curtea Constituțională a decis recent că o serie de prevederi ale Codului Comunicațiilor sunt neconstituționale, dar nu și acestea.
De asemenea, proiectul privind Cloud-ul Guvernamental – un sistem care va înlocui toate platformele instituțiilor statului, arată că SRI și STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale – n.r.) vor deveni operatori de date personale. SRI și STS au atribuții de protecție a acestui sistem împotriva atacurilor cibernetice, conform proiectului.
Un alt scandal legat de servicii secrete este cel privind fondul arhivistic național. Arhiviștii acuză SRI și „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, că distrug documente ce ar trebui arhivate și nu permit accesul la anumite arhive.