Legislația actuală prevede că pot fi convocaţi pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu ruşii cu vârste între 18 şi 27 de ani.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a susținut anul trecut, la finalul lunii decembrie, că este „necesară” mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de militari, de la 1,15 milioane de oameni în prezent, şi creşterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul conflictului din Ucraina.
„Pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor pentru asigurarea securităţii militare a Rusiei, este necesar să se crească efectivul forţelor armate la 1,5 milioane de militari, dintre care 695.000 sub contract”, afirma, la acel moment, Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni desfășurate în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că este „de acord” cu aceste afirmaţii.
Şoigu a mai spus cu acel prilej că va fi mărită vârsta de recrutare astfel încât să poată fi mobilizați și cetăţenii ruşi cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani.
Atât Putin, cât și Șoigu au afirmat în mai multe rânduri că noii recruți, cei chemați pe baza actulei legislații, nu sunt trimişi să lupte în Ucraina.
Conform legii din Rusia, recruții nu pot fi desfășurați în afara țării. Cu toate acestea, în septembrie anul trecut, Moscova a anexat unilateral patru regiuni ucrainene, pe care le consideră acum teritoriu rusesc, în care luptele continuă.
O mobilizare-surpriză în toamna anului trecut, prin care au fost chemați în armată cel puțin 300.000 de bărbați pentru războiul din Ucraina, a provocat un exod masiv din Rusia al bărbaților care aveau vârsta necesară încorporării și a declanșat, de asemenea, critici publice cu privire la modul aparent haotic în care oamenii au fost chemați la arme.
Deși campania militară a Rusiei în Ucraina pare să se fi blocat în prezent, Kremlinul a negat în mod repetat că plănuiește o nouă mobilizare.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina