Propunerea legislativă prevede: ”cadrele militare din armele şi serviciile sau specialităţile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare, potrivit legii, pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în funcţie de nevoile instituţiei militare, la solicitarea sau cu acordul acestora şi cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei”.
Proiectul mai prevede că „limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a şi 65 de ani pentru clasa a III-a”.
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că, în prezent, sistemul militar se confruntă cu un deficit îngrijorător de resursă umană calificată, în contextul în care, pe parcursul ultimilor nouă ani, modificările aduse legislaţiei în domeniul militar, pe de o parte, şi cele care au generat plafonări ale soldelor concomitent cu blocări ale încadrărilor, pe de altă parte, au creat premisele unor treceri masive în rezervă, neurmate de încadrări care să acopere deficitul creat.
„Aceste fenomene au creat un vid pe segmentul resursei umane cu vârsta şi experienţa necesare asigurării continuităţii actului de comandă sau executării unor sarcini complexe”, spun aleșii.
Ei menționează că, la acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism şi devotament nu au ales să profite de avantajele legislaţiei în domeniul pensiilor militare şi cadre tinere, fără experienţa necesară continuităţii misiunilor militare la standardele consacrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să înveţe”.
Parlamentarii spun că, în perspectivă, se conturează înăsprirea acestui decalaj, în contextul în care noile măsuri bugetare menţin aceleaşi restricţii în privinţa pachetelor salariale şi posibilităţile de încadrare.
„În condiţiile în care vârsta standard de pensionare pentru militari, la atingerea căreia sunt trecuţi în rezervă din oficiu, este de 60 de ani, iar vârsta standard de pensionare în sistemul civil de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, pentru a preîntâmpina eventualele riscuri la adresa securităţii naţionale generate de situaţia fără precedent, suprapusă unui mediu internaţional de securitate ameninţător şi imprevizibil, se impune permiterea rămânerii în activitate a cadrelor militare cu stare corespunzătoare de sănătate, la cerere şi cu acordul conducătorului instituţiei, până la vârsta de 65 de ani”, mai arată parlamentarii semnatari ai proiectului de lege.
Pensionări pe bandă rulantă în MApN. Ministerul a transmis, la solicitarea Libertatea, că peste 2.000 de militari au ieșit la pensie de la începutul lui 2017. Din aceștia, 820 sunt ofițeri. Din totalul cererilor de înscriere la pensia militară de serviciu pentru limită de vârstă înregistrate la Casa de pensii sectorială a M.Ap.N., un număr de 820 aparţin ofiţerilor.
În luna iunie, pensionarii militari au anunțat că vor depune plângere penală împotriva Liei Olguței Vasilescu, Ministrul Muncii, după ce s-au trezit cu pensiile tăiate cu 30%, și cer demisiile miniștrilor Apărării și Internelor. Aceștia se pregătesc de proteste. Zilele trecute, angajații din penitenciare au depus la rândul lor o plângere penală împotriva lui Tudorel Toader, ministrul Justiției.