Concret timpul de muncă pentru salariaţii cu normă întreagă ar urma să fie de 38 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât este acum. Astfel, cele două ore ar urma să fie scăzute în ziua de vineri, fără ca angajaţii să aibă de pierdut din drepturile salariale de care se bucură deja. Astfel, vinerea nu se va munci  6 ore ca acum, ci doar 4 ore.

„Pentru salariaţii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de şase ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, scrie în proiectul de lege. Inițiatorul spune că ar fi un mare beneficiu pentru salariaţi care se vor simţi mai bine şi creşterea productivităţii.

O altă inițiativă prevede ca românii să aibă trei zile libere în week-end, adică acesta să înceapă vinerea și nu sâmbăta cum e acum, dar fără reducerea numărului de ore de muncă pe săptămână.

Concret, durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă fiecare angajator ar avea libertatea de a stabili cu salariaţii săi o durată uşor modificată. Astfel,dacă cele două părți ajung la un acord, atunci, angajatul ar urma să stea 10 ore la serviciu,urmând ca ziua de vineri să fie liberă, întrucât cele 8 ore de muncă zilnice s-au compensat în cele 4 zile cât a fost la treabă. Această variantă ar însemna acordarea săptămânală a trei zile de repaus, de vineri până duminică.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News