În acest sens, SOR lansează aplicaţia “Uite barza”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.
Unul din cuiburile vizitate în zona Parcului Natural Comana, a primit număr de “casă”: 6,5. Astfel, cuibul a intrat sub monitorizarea şi protecţia Societăţii Ornitologice. Recensântul acestor păsări a pornit de la realitatea că barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Doar în prima jumătate a anului anul 2017 s-au înregistrat 60 de asemenea evenimente nefericite, în care păsările implicate au murit, iar curentul electric zonal a fost întrerupt.
Aplicaţia GPS pentru monitorizarea berzelor poate fi decărcată pe telefon.
Citește și: Vestea proastă primită de Liviu Dragnea în urmă cu scurt timp. DNA a început ancheta
Voluntarul nu trebuie decât să fotografieze cuibul, să îl descrie – unde se află, câte păsări are -, apoi trimite informaţiile. Berzele se numără exclusiv la cuib. Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuirea cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor. Practic se pune cuibul existente pe un suport special care îl fereşte, îl îndepărtează de contactul cu liniile electrice. Totodată, se face o catalogare a populaţiilor de berze din ţară.
Specia berzei albe este în declin
Barza albă este o specie protejată, în declin din cauza agricuturii extensive din anii 1950-1970, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor. Populația estimată este astăzi cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 – 5.000 de perechi.
La momenetul în care “casa berzei” de la Comana a primit “număr poştal” 6,5, în cuib cei doi pui erau foarte pleoştiţi de căldură. Mama lor, supărată de prezenţa oamenilor, destul de scurtă dealtfel, se rotea ameninţător în zbor deasupra cuibului. Ameninţător însemană o anvergură a aripilor de 2,2 metri şi un cioc suficient de puternic ca să omoare iepuri de câmp. Da, barza nu se hrăneşte doar cu broaşte şi peştişori, ci şi cu şerpi, iepuri sau arici!
În ultimii ani, cercetătorii britanici au observant că berzele nu mai migrază, rămân la cuib şi se hrănesc cu resturi de alimente din gropile de gunoi. Cu atât mai mult, acest comportament necesită o evidenţă riguroasă a populaţiilor de berze, păsări despre a căror prezenţă se spune că reflect starea mediului. Unde sunt berze, mediul ambiant este curat.