Amenajările de pe râul Bega și construirea Canalului Bega au fost realizate cu cca. 285 de ani în urmă, iar canalul a fost modernizat la începutul secolului XX.
Până la confluența cu Tisa, calea navigabilă Bega are lungimea de 118,3 km, dintre care 45,5 km se suprapun pe cursul regularizat al râului, iar 72,8 km reprezintă canalul propriu-zis.
Navigația pe canalul Bega între Timișoara și Tisa-Dunăre a fost întreruptă în anul 1948, canalul fiind utilizat de către statul nostru numai pentru transporturi interne. Transportul de mărfuri care se făcea cu nave de până la 500 de tone a fost oprit pe sectorul românesc în anul 1958, iar în anul 1967 a fost întrerupt și cel de pasageri. Urmare a închiderii navigației pe sectorul românesc, a fost practic oprită navigația și pe sectorul sârbesc de la graniță până la localitatea Zrenjanin.
Regia Autonomă ”Administrația Canalului Navigabil Bega” primește un buget de 20.000 mii de lei
Prin acestă Hotărâre de Guvern urmează să fie înființată Regia Autonomă ”Administrația Canalului Navigabil Bega”, care va administra această cale navigabilă interiorară.
Patrimoniul Regiei va fi de 20.000 mii de lei, alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.
Regia v aîntocmi anual bugetul de venituri şi cheltuieli, situaţia financiară şi contul de profit şi pierdere, conform metodologiei stabilite de Ministerul Finanţelor Publice.
GALERIE FOTO/Politicieni pe bicicletă: ce promisiuni fanteziste au făcut oficialii, de pe două roți