Acest lucru înseamnă că unele pensii ale militarilor, care nu au mai fost indexate de ani de zile, vor putea fi majorate. Proiectul va trece de Parlament pe repede înainte și va fi adoptat la jumătatea lunii noiembrie, cu aproximativ 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale, a promis șeful Executivului.

„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat”, a spus Marcel Ciolacu.

El a cerut competitorilor politici să nu implice instituțiile de apărare în disputele politice, făcând trimitere inclusiv la președintele PNL, Nicolae Ciucă, contracandidatul său la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

„Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliția Română și toate celelalte instituții din sistemul național de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice”, a spus șeful Executivului și al PSD.

La discuțiile de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul muncii, Simona Oprescu, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, și secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Ce a cerut PNL

Anunțul Guvernului a venit după ce președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis de mai multe ori în ultimele zile că inechităţile din sistemul de pensii militare trebuie eliminate. „Este legea plecată de la noi. Sper ca Ciolacu să înţeleagă să o semneze”, a spus Ciucă.

Concret, solicitarea vizează discrepanțele mari între pensiile celor care au ieșit din sistem în ani diferiți, deși au avut funcții și grade similare. De exemplu, un maior pensionat în 2011 poate avea o pensie considerabil mai mică decât un maior pensionat în 2013, ceea ce generează frustrări și nemulțumiri.

Tot Ciucă i-a cerut luna trecută ministrului de finanţe, Marcel Boloş, ministru asumat de PNL, să includă și militarii în rândul beneficiarilor majorării plafonului lunar al pensiilor neimpozabile de la 2.000 lei la 3.000 de lei. Astfel, pensiile militare sub 3.000 de lei nu mai sunt impozitate de la 1 octombrie, iar aproximativ 200.000 de militari beneficiază de această facilitate.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea), iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News