În proiectul „Creangă 2.0” vor fi publicate, astfel, la Editura Muzeelor Literare Iași, cinci volume.

Veronica D. Niculescu va continua aventurile lui Harap Alb în cartea Harap-Alb 2.0, Lavinia Braniște va completa istorisirea punguței cu doi bani în Punguța cu doi ani 2.0, Alexandru Vakulovschi îl va trece Prutul pe Ivan Turbincă în Ivan Turbincă 2.0, Bogdan Alexandru Stănescu va continua firul drobului de sare în Prostia omenească 2.0, în timp ce Matei Vișniec va vorbi despre ce s-a întâmplat singurului ied rămas în viață în Capra cu trei iezi 2.0.

Scriitorul Florin Lăzărescu, unul dintre inițiatorii Festivalului de literatură de la Iași

„Încercăm să aducem în FILIT autorii clasici români. Anul trecut am provocat 11 scriitori contemporani să scrie biografii romanțate ale patronilor muzeelor de literatură din Iași, precum Creangă, Eminescu sau Sadoveanu, iar anul acesta am rugat cinci scriitori contemporani să scrie o continuare a unei povești a lui Ion Creangă. Sunt povești ce pot fi citite de oricine, de la 10 ani în sus, fiindcă vrem în fiecare an să găsim metode să valorificăm patrimoniul Muzeului Literaturii“, ne-a declarat scriitorul Florin Lăzărescu, director de programe în cadrul FILIT.

Colecția este ilustrată de artistul ieșean Adrian Serghie și dorește, conform reprezentanților FILIT, să readucă în atenție opera lui Ion Creangă, punând totodată în valoare în mod creativ muzeele literare ieșene printr-un concept modern.

Mai mult, colecția deja a început să aibă continuări – impresionat de proiectul la care a fost provocat, Matei Vișniec a scris și o piesă de teatru, Capra cu un ied, pe care vrea să o pună în scenă.

FILIT adună tot mai mulți participanți de la un an la altul

„Ideea noastră a fost foarte clară, vrem o continuare, nu o rescriere. Adică să vedem ce s-a întâmplat cu iedul care a supraviețuit din capra cu trei iezi, și să fie cărți cât mai personale posibil, fiecare autor să își impună stilul, care este unul foarte, foarte bun. Peste 20-30 de ani, când FILIT poate nu va mai exista, cărțile acestea vor rămâne în literatura română“, a punctat Florin Lăzărescu.

Acesta a mai precizat că prețul unei cărți va fi în jur de 15 lei. Autorii vor fi prezenți la FILIT, în intervalul 2-6 octombrie, la Iași, urmând a fi organizate lansări și întâlniri cu publicul pentru fiecare volum.

 
 

Urmărește-ne pe Google News