Imaginile obținute de pe camerele de supraveghere pot fi folosite „numai în scopul investigării cazurilor de violență, fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și valorilor, care se produc în spațiul școlar”, prevede proiectul, conform edupedu.ro.
Camerele audio-video vor fi instalate în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport şi săli de festivităţi, cămine internate și biblioteci școlare.
Școlile și liceele vor avea obligaţia de a permite accesul la înregistrări următoarelor categorii de persoane:
- părintele, tutorele legal sau elevul major, personalul unităţii de învăţământ
- reprezentații DJIP/DMBIP, reprezentanţii Ministerului Educaţiei și reprezentanții DGASPC
- psihologul/consilierul şcolar din unitatea de învăţământ, cu acordul părintelui, al tutorelui legal sau al elevului major.
Imaginile de pe camerele de supraveghere vor fi oferite doar pe baza unei cereri scrise, motivate, trimise directorului școlii sau liceului.
Dacă cererea se aprobă, accesul la imagini al părinților, elevilor, psihologului sau al consilierului se poate obține în cel mult două zile. În schimb, Ministerul Educației și DGASPC-urile au prioritate la imagini, școlile și liceele având obligația ca lor să le pună la dispoziție „imediat”.
Ce măsuri se iau pentru ca imaginile să nu apară pe net
Școlile și liceele trebuie să garanteze caracterul confidenţial şi privat al înregistrărilor audio-video și să ia măsurile necesare.
Proiectul prevede că, pentru a preîntâmpina „comercializarea sau diseminarea în spațiul public” a imaginilor, „accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor”, adică secvențele video nu vor putea fi primite de părinți sau elevi pe stickuri de memorie. În document nu se precizează însă dacă este interzisă filmarea ecranului cu telefonul mobil.
Stocarea imaginilor se va face timp de 3 luni, „cu excepţia cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește, până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informaţii se şterg”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro