Proiectul de lege, destinat să corecteze o „nedreptate istorică”, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat este cea română, potrivit publicației locale Deschide.md.
Documentul va fi examinat în comisiile parlamentare, iar sintagmele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, la orice formă gramaticală, vor fi înlocuite cu „limba română”.
„Prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituţiei, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituţionale”, se arată în document.
Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească.
Dar, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra prevederilor Constituţiei din 1994.
„Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” pe site-ul președinției Republicii Moldova, după ce Maia Sandu a depus jurământul ca președinte al țării, pe 24 decembrie 2020.