Proiectul completează Legea 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă, care prevede ca, în următorii ani, marile orașe să stabilească niște zone cu emisii scăzute, unde accesul auto va fi permis doar în baza unor anumite reguli sau dacă se plătește o taxă. Practic, accesul vehiculelor în anumite zone ar urma să fie reglementat în funcție de gradul de poluare.

Aceste măsuri au ca scop îmbunătățirea calității aerului în marile orașe ale României, notează sursa citată.

Stabilirea ZNSE presupune două opțiuni: zone cu tarife de acces și zone cu reguli stricte de limitare a accesului. Exceptate de la aceste reguli de acces vor fi persoanele cu dizabilități și cele care fac parte din alte categorii specifice.

De asemenea, odată cu stabilirea acestor zone cu nivel scăzut de emisii, autoritățile locale vor trebuie să elaboreze regulamente de acces în ZNSE, să asigure transportul public în interiorul zonei și să amenajeze rute pentru mijloacele de transport activ, cum sunt trotinetele electrice, precum și să asigure sisteme publice de închiriere a acestora.

Totodată, autoritățile trebuie să instaleze sisteme de monitorizare și control al accesului în aceste zone.

Clasificarea vehiculelor

Potrivit proiectului, vehiculele vor fi împărțite în șase categorii, în funcție de tipul de combustibil și norma de poluare.

  • Clasa 1: Vehicule cu norma EURO 3/III pe motorină și norme inferioare;
  • Clasa 2: Vehicule EURO 4/IV pe motorină și EURO 3/III pe benzină/GPL/GNC/GNL;
  • Clasa 3: Vehicule EURO 5/V/EEV pe motorină și EURO 4/IV pe benzină/GPL/GNC/GNL;
  • Clasa 4: Vehicule EURO 6/VI pe motorină și EURO 5/V/EEV pe benzină/GPL/GNC/GNL;
  • Clasa 5: Vehicule EURO 6/VI pe benzină/GPL/GNC/GNL;
  • Clasa verde: Vehicule electrice și cu hidrogen.

Ce sancțiuni riscă cei care nu vor respecta regulile

Șoferii vehiculelor care vor circula în zonele cu un nivel scăzut de emisii fără să respecte regulamentul de acces riscă să primească o amendă de 300 de lei. Sancțiunea va fi aplicată de Poliția Rutieră și Poliția Locală.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru autoritățile locale care nu respectă termenele de implementare a ZNSE. Acestea vor fi sancționate cu o amendă de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Încălcarea regulilor de către autoritățile locale va fi constatată de personalul autorizat din cadrul autorităților publice pentru protecția mediului.

În primul an, accesul în ZNSE nu se va face pe baza unor tarife, mai prevede proiectul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News