„Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive și comunică rezultatul acestora către structurile Poliției Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice”, se arată în proiectul MAI, care va fi dezbătut în ședința de Guvern de joi, 11 iulie.
Proiectul de OUG pus în transparență prevede apoi că „permisul de conducere retras […] se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”.
De asemenea, proiectul de OUG menționează că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să prezinte lunar Guvernului o analiză privind capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi măsurile luate.
Totodată, în proiectul care va fi dezbătut în ședința de Guvern de joi, 11 iulie, mai scrie că stabilirea prezenței în organism a drogurilor se va face în instituțiile medico-legale autorizate.
Proiectul de OUG poate fi citit integral mai jos:
Ce scria în Ordonanța care a generat un val de nemulțumiri
Executivul a dat recent OUG 84/2024, extrem de controversată, care schimbă Codul Rutier referitor la controalele antidrog ale șoferilor și care prevede că cei care nu acceptă să sufle în drugtest sunt lăsați fără permisul auto până vin rezultatele de la IML, lucru care se întâmplă cu întârziere. Totodată, exista posibilitatea ca testele făcute pe loc cu drugtestul să dea rezultate fals pozitive dacă șoferii iau medicamente pentru răceală precum Nurofen sau Paracetamol Sinus. Aceste lucruri au generat nemulțumiri și au fost criticate de șoferi, de societatea civilă și de medicii legiști.
Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat luni, 8 iulie, că premierul Marcel Ciolacu a cerut ca până la ședința de joi, 11 iulie, să existe un act normativ prin care șoferii cărora le-a fost reținut permisul în urma testării cu drugtest-ul să îl primească înapoi, dacă rezultatele de la IML nu vin în 72 de ore.
Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 10 iulie, că a vorbit cu ministrul de interne, Cătălin Predoiu, și i-a spus că, deși MAI a vrut laboratoare de teste antidrog și la Poliție, acestea trebuie să rămână la Institutul de Medicină Legală.