”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti va fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice prin organizarea şi sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului”, se arată în proiectul de lege iniţiat de opt senatori şi deputaţi PSD.

În inițiativă se menționează că autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării acestor manifestaţii.

Parlamentarii spun că această zi naţională a produselor agroalimentare româneşti va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse către consumatori şi stimularea acestora pentru a produce calitativ şi cantitativ pentru viitor. Senatul este primă Cameră sesizată, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.

Ce alte inițiative a votat Parlamentul de-a lungul timpului

Ziua națională a produselor agroalimentare nu este singura inițiativă de acest gen în Parlament. De-a lungul timpului, aleșii au mai votat și alte astfel de inițiative, care presupun celebrarea unor anumite evenimente, sau instituții. Sunt zile în care se poate organiza tot felul de acțiuni, iar aceste zile nu sunt de sărbătoare legală, adică nu presupun o zi liberă pentru cei care lucrează la stat.

Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea Zilei Bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului roman, iar prima dată când această zi s-a sărbătorit a fost pe 19 noiembrie 2016.

În plus, aleșii au mai adoptat ziua de 28 noiembrie care a fost declarată Ziua Bucovinei, aceasta fiind data la care s-a proclamat alipirea acestei provincii la Patria Mama.

La propunerea Parlamentului, s-a mai votat Ziua Națională a Costumului Tradițional Românesc care este serbată în fiecare an pe data de 16 mai și Ziua Românilor de Pretutindeni care se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai.

Tot Parlamentul a mai votat Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, marcată la data de 8 mai, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale și Ziua Națională a Ambulanței, la data de 28 iulie, pentru recunoașterea contribuției serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor. Această dată a fost aleasă pentru că, la 28 iulie 1906, a apărut prima „Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici.

În România se mai sărbătorește ziua de 21 martie – Sărbătoarea Sosirii Primăverii (Nawrez) pentru membrii minorității tătare turco-musulmane din România.

Ziua de 4 februarie a fost declarată prin lege drept Ziua luptei împotriva cancerului. La data de 1 octombrie este marcata Ziua Naționala de Lupta împotriva Cancerului de Sân.

 
 

Urmărește-ne pe Google News