„Elaborarea unei legi speciale, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piața de energie românească, ar putea salva CEH, din punct de vedere economic. Ar fi perfect, ca pe o piață liberă a energiei, să ne producem 4,8% – 5% (energie, n.r.), de atât avem nevoie, la un preț reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice și a muncii, stoparea fraudelor – de la firul ierbii, ar salva CEH (Complexul Energetic Hunedoara – n.r.) și l-ar duce preț de 40-50 de ani în față, cât există resurse de huilă”, a declarat liderul grupului parlamentar al UNPR Haralambie Vochiţoiu.

Salvarea energiei produsă din cărbune a fost cerută la începutul săptămânii, în Piaţa Victoriei, şi de reprezentanţii minerilor care au participat la marşul de o săptămână, de la Târgu Jiu la Bucureşti, surpanumit ”mineriada de catifea”.

Sistemul energetic românesc este alimentat din mai multe surse de electricitate, respectiv energie hidroelectrică, nuclearoelectrică, energie fotovoltaică, eoliană şi termoelectrică. De ce este nevoie de termocentrala din Hunedoara şi de cea din Oltenia? În momentul în care nu mai bate vântul, cerul este acoperit, iar debitul din râuri şi fluvii scade, nu se mai produce energie electrică suficientă. Atunci intră în acţiune termocenralele, care pompează necesarul de electricitate. În caz contrar sistemul ar intra în colaps energetic, cu pagube economice uriaşe.

Oficialii au luat în calcul ca salvarea celor două complexuri să se facă şi prin investiţii străine.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu (stânga) şi ministrul Grigore Borc

”Gândim un viitor parteneriat în scopul de a susţine financiar activitatea derulată de Complexul Energetic Hunedoara, pe o perioada de 10 ani, cu o investiţie de aproximativ un miliard de Euro”, a mai spus senatorul Vochiţoiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News