Un Centrul de Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate, un Muzeu al Viitorului, un  centru de transfer tehnologic sunt doar câteva dintre centrele care ar urma să fi realizate în Parcul Științific din Măgurele.

Zilele trecute a avut loc o nouă întâlnire a reprezentanților Asociației Măgurele Science Park, în cadrul căreia s-a vorbit din nou de terenul unde ar urma să fie construit acest parc. ‟În privința terenului propice ridicării Parcului Științific, am identificat o unitate militară dezafectată, pentru care am făcut solicitare Guvernului României. Sperăm ca transferul unității militare să fie realizat în cel mai scurt timp, pentru a demara lucrările imediat ce avem indicatorii finali ai acestui studiu de fezabilitate, adică anul viitor în februarie-martie”, ne-a declarat Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov. El a înaintat deja două adrese către Guvern pentru transferarea unității militare. Pentru ca parcul ştiinţific să poată fi construit aici este nevoie ca Guvernul, în admistrarea căruia se află terenul, să îl cedeze Consiliului Județean Ilfov.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Centru de ultimă generație de diagnosticare și tratament pentru sănătate

Parcul se va întinde, în prima etapă, pe 5 hectare. Acestă primă etapă ar urma să fie gata la finalul anului 2019 și până atunci va exista aici și un Centrul de Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament pentru Sănătate, unde, spun reprezentanții Asociației Măgurele Science Park, cercetătorii vor produce noi elemente pentru depistarea sau tratarea unora dintre cele mai grave boli, cum ar fi cancerul sau afecțiunile cardio-vasculare.

‟Peste tot în lumea civilizată, odată cu cercetarea, s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie. Sperăm să se adune aici toată industria de hi-tech. Acest parc va fi într-adevăr un beneficiu direct către societate. Acele firme nu vor lucra doar pentru institutele de pe platformă sau cu ELI. Toată zona se va dezvolta”, spune profesor Nicolae-Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară-„Horia Hulubei” și directorul ELI-NP.

Valoarea acestui proiect, înainte de a ajunge la dotări cu echipamente, este de circa 70 de milioane de euro, bani care ar putea veni de la Uniunea Europeană și o co-finanțare de la Consiliul Judeţean Ilfov.

ELI-NP ( Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară) va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare și aplicații ale acesteia, fiind alcătuita dintr-un laser de foarte mare intensitate, constând din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW și cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.

Parcul ştiinţific ar trebui să fie gata în 2019, când şi laserul ELI-NP şi echipamentele Gama vor fi operabile.


România nu găsește 16.000 de lei pentru a tipări o carte excepțională: Cronica necunoscută a lui Mihai Viteazul


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News