„Cei mai mulți tineri se angajează part-time, pentru că se află în perioada de educație universitară și post-universitară, dar și în perioada de deput în câmpul muncii. Însă fiscalitatea ridicată ce o presupune procesul de angajare descurajează aceste demersuri, mulți dintre ei trebuind să lucreze fie fără forme legale, fie să pună în plan secund educația și să își aloce cea mai mare parte din timp muncii”, se notează în propunerea legislativă de modificare a art. 42 din Legea 571/2003, privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare.
În momentul de față există însă un precedent al scutirii implicite de impozitul pe venit, a unei categorii de tineri, în cazul persoanelor care lucrează în domeniul IT, categorie care înglobează cu prepondereță persoane tinere.
„Menținerea acestei scutiri a avut un efect pozitiv determinând tinerii profesioniști să nu prea dea curs altor posibilități de muncă mai ofertante, dar în afara țării. Asemenea tineriloc care lucrează în IT, în fiecare domeniu există tineri cu potențial de performanță pentru care scutirea de la plata de impozitul rezultat din câștigurile salariale poate fi un imbold puternic de a performam în România, și nu în afara granițelor”, se mai arată în propunerea legislativă.
Ținta, tinerii între 15 și 26 de ani
Din acest motiv această inițiativă își propune stabilirea unui cadrul legal adecvat pentru stimularea tinerilor din câmpul muncii din România prin susținerea neimpozitarii veniturilor salariale a celor cu vârste cuprinse între 15 și 26 de ani.
„Având în vedere că impozitărea veniturilor salariale funcționează după principiul reținerii impozitului la sursă, neimpozitarea veniturilor pentru această categorie aduce un avantaj atât tânărului angajat, cât și angajatorului care nu mai este nevoit să acopere cheltuielile pentru impozitul angajatului, putând astfel să pfere un salariu net mai mare angajatului, chiar și în regim part time”, potrvit proiectului.
În acest sens, este încurajată angajarea acestor persoane tinere care, în general, se confruntă cu diferite piedici în găsirea unui job, principalul astfel de impediment fiind lipsa de experiență.