Județul Galaţi va beneficia în viitorul apropiat de un sistem de gestionare a deşeurilor unic în România. Investiția, a cărei valoare totală se ridică la 104 milioane de euro, va oferi un serviciu integrat și eficient de gestionare a deşeurilor, îmbunătăţind calitatea mediului pentru 500 000 de locuitori.
„Este o premieră pentru România, este o mare realizare. Este pentru prima dată când Comisia Europeană aprobă un proiect în doar trei luni. Documentele au fost trimise în noiembrie. Este o performanţă, semn că ne-am făcut bine temele şi am trimis la Bruxelles un proiect foarte bine realizat. Proiectul are valoarea de 104 milioane de euro. Finanţarea europeană este de 80 de milioane de euro, statul român plăteşte 8 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Galaţi finanţează proiectul cu 15 milioane de euro”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, potrivit unui comunicat.
Tratare mecano-biologică a deşeurilor
Sistemul de management integrat al deşeurilor va avea mai multe puncte de lucru în diferite zone ale judeţului Galaţi. O mare parte din investiţie va fi folosită pentru realizarea unei staţii ultramoderne de tratare mecano-biologică a deşeurilor, dotată cu un digestor şi cu o turbină de producere a energiei electrice.
„Această investiţie în cadrul politicii de coeziune va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii persoanelor care locuiesc în judeţul Galaţi. Va îmbunătăţi şi mediul prin reciclarea materialelor altfel irosite şi va stimula dezvoltarea biodiversităţii locale şi a activităţilor economice”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Gunoiul, transformat în îngrășământ și energie electrică
Tehnologia de ultimă oră va permite transformarea gunoiului în îngrăşământ pentru agricultură şi în energie electrică, care va fi folosită pentru funcţionarea staţiei.
De asemenea, vor fi construite mai multe staţii de compostare, de sortare şi de transfer pentru deşeuri şi vor fi cumpărate maşini şi pubele de gunoi pentru toate localităţile din judeţul Galaţi.
Gălăţenii vor avea acces la serviciul de salubrizare până la sfârşitul anului 2021. În prezent, doar 45% dintre persoanele din zonele rurale au acces la astfel de servicii.
Infrastructura nou-creată va spori reutilizarea şi reciclarea deşeurilor de hârtie, metal, plastic, sticlă şi lemn şi va reduce cantitatea de deşeuri care vor ajunge la gropile de gunoi.
În plus, deşeurile menajere periculoase şi deşeurile voluminoase vor putea fi tratate corespunzător.
Investiţia va genera aproximativ 300 de locuri de muncă noi în perioada de construcţie şi aproximativ 380 de locuri de muncă pe parcursul fazei operaţionale, informează CJ Galați.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro