”Viitorul Spital Regional din Cluj va fi organizat într-un nou și modern concept, pe centre de servicii care vor asigura optimizarea paturilor, dar și îngrijirea multidisciplinară”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a participat, joi, la Cluj, împreună cu secretarul de stat Cristian Grasu, la prezentarea modelului arhitectural al noii unități sanitare, ce va fi construită în localitatea Florești.
Noul Spital Regional de Urgență Cluj va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență și servicii medicale din alte unități sanitare.
Spitalul va fi echipat cu aparatură de înaltă tehnologie, care va permite efectuarea de proceduri minim invazive, chiar în cazuri dificile, complexe, atât în sistem de internare continuă, cât și de zi. De asemenea, organizarea fluxului pacienților în spital va permite creșterea calității îngrijirilor, a satisfacției pacientului, raționalizarea resurselor, dar și dezvoltarea și optimizarea serviciilor de spitalizare de zi și a celor ambulatorii.
Conform planurilor, spitalul are o suprafață totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte (aproximativ 49.000 de mp) pentru servicii medicale și chirurgicale. Alți 19 000 mp vor fi destinați serviciilor de tratament.
Consultantul a estimat un cost pentru proiectarea, construcția și dotarea Spital Regional Cluj în valoare de aproximativ 377 milioane de euro cu TVA.
Potrivit Ministerului Sănătății, următoarele etape pentru realizarea proiectului ”Spitalul Regional de Urgență Cluj” vizează:
- studiu de fezabilitate final – august 2018;
- primirea documentației specifice și depunerea aplicației de finanțare la Comisia Europeană – noiembrie 2018;
- lansarea licitației de proiectare- 2019; lansarea licitației de construcție și supervizare – 2020;
- finalizare construcție, echipare, operationalizare – decembrie 2023.
Din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale.
Totodată, din iunie 2018 a fost aprobată în Ministerul Sănătății o structură specifică pentru implementarea și monitorizarea proiectelor spitalelor regionale (UIMP).
Citește și:
CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ Mati, mărturii din infern. Bătrânii care au supraviețuit ascunși în casa lor albă. ”A început să bată vântul ca niciodată. Geamurile s-au spart și flăcările ne-au înconjurat…”