La sfârșitul săptămânii trecute, noul director al Fondului Român de Contragarantare, Bogdan Glăvan, a fost acuzat de 8 foști angajați că a ajuns în fruntea instituției financiare prin manevre oculte, cu puternic sprijin politic, și a gestionat “lamentabil” în instituție criza COVID-19. Punctual, împotriva consilierului economic al premierului în PNL și cadru universitar la Universitatea Româno-Americană s-au lansat câteva teme, menționate într-o scrisoare deschisă și în declarații ale celor concediați:
- a trucat procedura de numire în fruntea FRC, în martie, când a ajuns șef executiv la Fond cu susținere liberală, direct dinspre ministrul finanțelor, Florin Câțu;
- a impus-o în conducere pe partenera sa de viață și de business, Flavia Anghel, cu care este coacționar într-o companie producătoare de bere;
- raportat la CV-urile spectaculoase ale personalului pus pe liber prin reorganizare, cuplul Glăvan – Anghel nu are experiența necesară pentru a manageria o entitate cu bugete de sute de milioane de dolari;
- a organizat pe timp de pandemie concursuri pentru a aduce în FRC favoriți de-ai lui Glăvan;
- a întârziat aproape două săptămâni închiderea instituției cu circa 40 de oameni, deși apăruse un prim caz de coronavirus, multiplicat apoi la alte două persoane. Una dintre acestea, directoarea de la Risc, Andreia Surcel, contestatară din interior ale metodelor lui Glăvan, a fost dată afară în timp ce era pe terapie intensivă la Spitalul Monza!
Faptele și modul de acțiune denotă o rapacitate și o lăcomie caracteristică speciilor din regnul animal nedomesticit.
pasaj din scrisoarea deschisă a foștilor angajați:
de lei este salariul net pe care-l ridică Glăvan în postura de director FRC
Drept la replică după răspunsuri pe lângă întrebări
Inițial, Bogdan Glăvan a oferit pentru Libertatea un punct de vedere generalist, fără nici o legătură cu setul de 13 întrebări punctuale adresat FRC. Ulterior, a revenit cu un drept la replică detaliat, în care califică drept “nefondate” acuzațiile la adresa sa.
Iată principalele idei din punctul de vedere al lui Glăvan:
- “Cum se poate îndoi cineva că un profesor universitar care a predat discipline din domeniul financiar bancar, la nivel de masterat, nu posedă totuși experiență în acest domeniu? Este ridicol”
- “Nu mă pricep să mă lăfăi pe banii statului, doar am o carieră de peste 20 de ani în sectorul privat. Și nici să îmi dau mie însumi contracte (în speță, garanții de stat) – așa cum mi-a spus nonșalant directorul Direcției Contragarantare, că a accesat un credit bancar și a obținut ulterior de la FRC o garanție de stat”
- “Am acceptat mandatul de director în conformitate cu prevederile OUG 109/2011. Nu am obținut mandatul de director prin concurs, tocmai fiindcă e vorba de un mandat provizoriu. La fel au stat lucrurile și în cazul persoanei care astăzi mă acuză că m-am amestecat într-un fel sau altul în această procedură: nici ea nu a obținut mandatul de director provizoriu prin concurs. Este o ipocrizie și o dezinformare să pretinzi că în cazul Glăvan legea se aplică altfel decât în alte situații”
- “Din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere aflasem că în contractele de mandat ale directorilor erau clauze de despăgubire în cazul în care aceștia erau revocați din funcție. Mi s-a părut aberant ca într-un contract provizoriu de 4 luni de zile să fie inserată o asemenea clauză. Inclusiv dna Surcel avea un asemenea contract privilegiat”
- “Prima inițiativă a dnei Surcel după constituirea noului Directorat a fost să schimbe mașina. Anterior folosise o altă mașină, dar acum a dorit să o schimbe cu una mai bună. În schimb, în primele două luni, eu am utilizat mașina personală în interes de serviciu. De asemenea, directorii beneficiază de un telefon de lux – dar am decis să utilizez în continuare telefonul personal. Cei care mă calomniază ar trebui să se uite în oglindă. Curtea de Conturi a arătat foarte clar cum s-au prăduit banii societății”
- “Nevoia reorganizării s-a născut din constatarea că organizarea anterioară era deficitară. Un exemplu: angajarea unor persoane «pe hârtie», cu atribuții inutile: un pensionar care primea un salariu de aproape 13.000 lei net”
- “Dovada că măsurile de distanțare socială au funcționat este faptul că din ancheta epidemiologică nu au fost descoperiți alți angajați contacți direcți cu cele două cazuri. Nu există certitudinea că doamna Surcel s-ar fi infectat de la cele două angajate în relațiile de muncă”.
Răspunsul complet al lui Bogdan Glăvan îl găsiți atașat mai jos.
Foștii angajați merg la Parchet și la Ministerul de Finanțe
Totodată, foștii angajați au dorit să comenteze pe marginea dreptului la replică al lui Bogdan Glăvan, reiterând că “nu ne miră încercarea disperată de a impresiona opinia publică prin distorsionarea adevărului, cerșind înțelegere față de inimaginabilele erori și abuzuri pe care le-a comis împreună cu colega domniei sale”.
Pentru rezolvarea situației explozive din FRC, ei cer medierea Ministerului de Finanțe, în calitate de principal acționar al Fondului.
Iată precizările integrale venite din partea acuzatorilor cuplului Glăvan – Anghel.
Am înaintat deja o plângere la Parchetul General împotriva abuzurilor comise la Fondul de Contragarantare. Sperăm ca justiția să facă lumină în lunile următoare.
Andreia Surcel, ex-directoare FRC:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro