Vom furniza combustibil pentru un Soare în miniatură
La începutul lunii decembrie 2011, Parlamentul European a aprobat o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro pentru finanţarea proiectului de realizare a primului reactor nuclear de fuziune, proiect în derulare în sudul Franţei. Conform oficialilor europeni, o sumă considerabil mai mare va fi necesară pentru a acoperi acest program în anii următori.
Spre deosebire de centralele nucleare de fisiune, care folosesc uraniu, cum e cea de la Cernavodă, cele de fuziune nu au nevoie de material radioactiv, ci de tritiu şi deuteriu, izotopi ai hidrogenului, adică un fel de atomi de hidrogen cu nucleul mai mare.
Pe scurt, centrala nucleară de fuziune este una curată, lipsită de riscurile radioactivităţii şi funcţionează pe acelaşi principiu cu Soarele, care este, de fapt, un imens reactor de fuziune nucleară.
România participă la proiect prin fabricarea tritiului şi deuteriului, combustibilul reactorului, prin specialiştii de la Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice din Râmnicu Vâlcea (ICSI).
”Suntem pe calea cea bună, urmează să negociem partea noastră din aceşti bani. Sperăm ca reactorul din Franţa să fie gata până în anul 2020. Deoarece ţară noastră participă direct la cercetări, va avea acces la tehniologie, urmând ca prin 2050 să construim în ţară propria noastră centrală nucleară de fuziune”, ne-a spus prof. Ioan Ştefănescu, directorul general al ICSI.
Citeşte şi: https://www.libertatea.ro/detalii/articol/director-institut-fizica-nucleara-experiment-teleportare-336764.html