Evenimentul organizat de asociația Citizenit urma să aibă loc în această seară la cinema Arta din Arad, o instituție care ține de Centrul Municipal de Cultură din Arad, la rândul lui subordonat Primăriei Arad.
Cu 48 de ore înainte, Centrul Municipal de Cultură (CMC) a anulat proiecția, motivând că au primit mesaje negative, cu amenințări.
Într-o postare pe Facebook, cineastul Alexandru Solomon relatează discuția purtată cu Dana Andreica, directoarea CMC.
Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.” De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!).
Alexandru Solomon:
Anulat a doua oară
Imediat după anularea evenimentului de la cinematograf, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Asta se întâmpla luni după-amiază. Marți, la ora 21, potrivit regizorului, noua gazdă a revenit asupra acestei decizii.
Într-o discuție cu Libertatea, Solomon spune că singura explicație primită de la reprezentanții bibliotecii de stat a fost: „doar că nu sunt de acord cu subiectul”.
„Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, se întreabă Solomon.
Reprogramat din nou
Miercuri, filmul a fost din nou reprogramat, de această dată la terasa Flex, un spațiu privat.
„Suntem de părere că arădenii merită să aibă ocazia de a-și forma propria opinie cu privire la acest documentar, astfel că vă invităm la proiecția din această seară, urmând ca la finalul filmului să rămânem la o discuție deschisă despre realizarea și impactul filmului cu regizorul Alexandru Solomon”, au anunțat pe Facebook organizatorii.
În loc de două proiecții, va avea loc una singură, dar evenimentul rămâne unul cu intrare liberă.
Nici Centrul Municipal de Cultură Arad, nici Biblioteca Județeană nu au răspuns, până în acest moment, solicitării Libertatea de a oferi un punct de vedere.
De ce stârnește „Arsenie. Viața de apoi” controverse
Documentarul este încercarea regizorului de a înțelege cultul din jurul lui Arsenie Boca și pe oamenii care merg în pelerinaje pe urmele acestuia. Ca să facă asta, cineastul a mers în propriul pelerinaj, alături de un grup eclectic de oameni selectați în urma unui „casting” dintre cei deja fideli mitului lui Arsenie Boca. Împreună cu ei, reconstituie scene ce compun mitologia din jurul celui mai popular personaj religios al României postcomuniste.
Luna trecută, „Arsenie. Viața de apoi” a fost proiectat în avanpremieră la ediția a XX-a a Festivalului de film Anonimul de la Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie, Solomon a oferit un interviu pentru publicul Libertatea, în care a dat detalii despre metoda sa de lucru și lucrurile pe care le-a învățat refăcând pașii lui Arsenie Boca, alături de alți pelerini.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ssLazio • 21.09.2023, 15:57
Cum ramane cu libertatea actului artistic? Autorul si-a asumat continutul, e alegerea oricarei institutii daca vrea sa se asocieze cu asa ceva.
cornelp • 21.09.2023, 11:47
Câtă ignoranță! Ăștia cred că documentarul distruge cultul lui Arsenie Boca. Ceașcă ar fi mândru de tovarășii care cenzurează cultura azi.
valihaita • 21.09.2023, 09:59
Prea mult zgomot pentru nimic...Nu poti forta o institutie culturala sa -ti proiecteze un film..