Cuplul a ajuns pe continent cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Regale Australiane, în timpul unei furtuni torenţiale, pentru a-și începe turul de șase zile în țară. Regele Charles și regina Camilla au fost întâmpinați la aeroport de guvernatorul general al Australiei, Sam Mostyn, și de prim-ministrul Anthony Albanese.

Regele Charles și Regina Camilla, în vizită în Australia. Ce a apărut pe Opera din Sydney

Este prima vizită a regelui în Australia de când a devenit șeful statului în septembrie 2022, după moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a. Imagini cu membrii Familiei Regale din timpul vizitelor anterioare în Australia au fost proiectate pe Opera din Sydney în onoarea, celor doi. Cu toate acestea, decorul a fost, însă, parțial blocat de o navă de croazieră, numită, deloc întâmplător, Regina Elisabeta, după ce plecarea sa din port a fost întârziată de fulgere și ploaie.

Regina Camilla a coborât din avion cu o umbrelă în mână. Pe haină purta o broșă din diamante albe și galbene, care i-a fost dăruită regretatei regine Elisabeta a II-a în februarie 1954, în timpul turneului său în Commonwealth. Înainte de a pleca de la aeroport, regina a primit un buchet de flori de la un grup de tineri.

Vizită fără angajamente de seară, dineuri sau excursii

Regele și Regina au fost apoi invitați la Admiralty House, reședința guvernatorului general, pentru o întâlnire privată cu prim-ministrul Australiei. Angajamentele regale oficiale vor începe duminică, oferind cuplului o zi pentru a se recupera după zborul lung.

Programul de evenimente pentru Regele Charles și regina Camilla arată, de asemenea, puțin diferit față de turneele regale obișnuite. Programul nu include angajamente de seară, nu există dineuri și nici excursii până târziu.

Regele Charles își suspendă tratamentul pentru cancer în Australia

Aceasta va fi cea mai lungă călătorie a Regelui, după ce a fost diagnosticat cu cancer, la începutul acestui an. Tratamentul său va fi suspendat cât timp se află în Australia și în timpul următoarei etape a călătoriei, în Samoa, unde va participa la summitul liderilor Commonwealth-ului.

Ultima vizită oficială a unui monarh în Australia a fost în 2011, când regretata regina Elisabeta a II-a a fost la Canberra.

Vizita regelui Charles va include sprijinirea proiectelor de mediu, întâlniri cu lideri politici și comunitari și o analiză navală în portul Sydney. Acesta se va întâlni, de asemenea, cu doi oameni de știință australieni, Georgina Long și Richard Scolyer, care au efectuat cercetări preliminare asupra melanomului, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din țară.

Din nou, veșnica întrebare: ar trebuie să fie Australia o republică?

Regele vine în Australia de când era elev și aceasta va fi a 17-a sa vizită – dar prima ca monarh. Într-un mesaj pe contul de socializare al Familiei Regale, spunea: „Înainte de prima noastră vizită în Australia în calitate de rege și regina, așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem în această țară frumoasă pentru a sărbători culturile și comunitățile extraordinar de bogate care o fac atât de specială”.

Vizita a redeschis, de asemenea, întrebarea dacă Australia ar trebui să fie o republică cu un șef de stat australian. Prim-ministrul Anthony Albaneseeste este un susținător frenetic al acestei variante.

Cei care susțin ideea de republică au vândut tricouri care etichetează vizita regală drept „tur de adio”. Însă monarhiștii spun că este „insultător” faptul că niciunul dintre cei șase premieri ai statelor nu va participa luni la o recepție oficială pentru Rege la Canberra.

Înaintea vizitei, au existat scrisori între Palatul Buckingham și Mișcarea Republicană Australiană, în care oficialii palatului repetau că alegerea ca Australia să devină o republică sau să rămână monarhie constituțională este alegerea poporului australian.

Urmărește-ne pe Google News