Proiectul a trecut de Senat pe 3 aprilie, după instaurarea stării de urgenţă în România şi a provocat tensiuni inclusiv în PNL.
Chiar şi liderul PNL, Ludovic Orban, s-a delimitat, atunci, de proiectul senatoarei liberale, afirmând că este “o prostie”.
În şedinţa de plen de miercuri, Camera Deputaţilor a respins, în unanimitate, proiectul privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea prin brăţară electronică, cu 305 voturi pentru respingere, iar un deputat nu a votat.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru a fi respins la propunerea liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
“În timp ce planeta se confruntă cu această criză, pandemie, cei de la PNL au introdus pe şestache un proiect prin care cei care săvârşeau infracţiuni grave să execute pedepse la domiciliu. A fost nevoie ca astăzi, luându-i prin surprindere pe liberali, să introducem proiectul pe ordinea de zi. A fost respins. Nu mai există pericolul ca aceştia să execute pedepsele în vilele de protocol”, a spus Simonis.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a replicat, acuzându-i pe cei de la PSD că au mai multe proiecte cu acelaşi obiect de reglementare şi care sunt ţinute la sertar.
“Vă arăt că sunt două proiecte iniţiate de Şerban Nicolae care au acelaşi obiect cu arestul la domiciliu şi le ţineţi la sertar. (…) Poate vom respinge şi legile făcute de PSD. Astăzi nu aţi vrut să respingeţi proiectul privind evaziunea fiscală. Aţi vrut să-i ţineţi în braţe pe evazionişti”, a spus Roman.
Ce prevedea proiectul
Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
- pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani
- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
- infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.