În iunie 2016, propunerea legislativă privind aprobarea Programului Naţional “Creşe pentru copiii României”,  iniţiat de către liderului grupului U.N.P.R, senatorul Haralambie Vochiţoiu şi susţinut de majoritatea parlamentarilor de la toate partidele politice, era aprobat de Senat cu 103 voturipentru“.

Potrivit Programului Naţional “Creşe pentru copiii României,  Guvernul României urma să asigure finanţarea construirii a 554 de creşe, în fiecare localitate urbană, inclusiv sectoarele Municipiului Bucureşti, ce depăşeşte 10.000 de locuitori, fără a se ţine cont de cele existente. Programul urma să se deruleze pe o perioadă de 4 ani începând cu anul 2017.

Miercuri, în plenul Camerei Deputaților, for decizional, deputații PSD au anunțat că nu mai susțin proiectul de lege. Comisiile au dat un raport de respingere iar Guvernul a transmis un aviz negativ.

Deputatul PMP Corneliu Bichineț a declarat în plen că proiectul de lege este bine intenționat. ”La noi în creșe doar 3% din copiii sunt incluși. Noi vrem să vedem cu ce vine Guvernul, concret, pentru construcția de creșe”, a spus acesta.

”Nu înțeleg de ce colegii PSD doresc să respingă un proiect bun, la care au muncit. La comisia de administrație publică ni s-a spus că nu există sursă de finanțere și există o discriminare în privința numărului de creșe din fiecare localitate”, a spus deputatul PNL Florin Roman.

PNL a cerut retrimiterea la comisie a proiectului, însă plenul a votat împotriva acestei propuneri a liberalilor.

Noi credem că Parlamentul trebuie să decidă în proiectele mari, chiar dacă se regăsesc în programul de guvernare”, a transmis și deputatul UDMR Marton Arpad, care a menționat că se putea modifica proiectul, în sensul stabilirii sursei de finanțare din fonduri europene.

”Noi trebuie să dăm de lucru Guvernului, nu să respingem proiectele, în așteptarea promisiunilor Guvernului”, a spus Arpad.

”Lipsa bazei materiale a unei propuneri o face moartă din start”, a spus deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, în apărarea punctului de vedere al grupului social-democrat. ”A da la o creșă un copil este între o mie și două mii de dolari, iar concediul post-natal este de două săptămâni în Statele Unite ale Americii”, a mai spus el, precizând că are experiența bunicului cu nepoți crescuți peste ocean, iar în România, mama și copilul beneficiază de condiții mult mai bune.

Deputatul PSD Simona Bucura a explicat, la rândul ei, că în programul de guvernare al PSD se prevede înființarea până în 2020 a peste 2500 de creșe și after-school, în România.

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, și Legea adopțiilor, dar și proiectul de lege privind etichetarea produselor alimentare procesate, pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară, proiect realizat în colaborare cu medicii specialiști în domeniu.

Propunere legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boala cardiovasculară prevedea ca ”în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, toţi producătorii de alimente procesate au obligaţia de a identifica toate produsele alimentare care reprezintă un risc cardiovascular pentru consumator, şi de a include în eticheta produselor, eticherta de risc cardiovascular”, potrivit textului de act normativ.

Prin etichetare corespunzătoare se înţelegea aplicarea unui simbol dreptunghiular de culoare roşie, pentru risc ridicat, galbenă pentru risc moderat şi verde pentru risc scăzut al incidentei unor boli cardiovasulare.

Urmărește-ne pe Google News