Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri.
În negocieri a intervenit şi premierul Ludovic Orban, care a venit la Senat pentru a discuta cu membrii comisiei juridice pentru a-i convinge să finalizeze raportul.
După adoptare, proiectul mai stă la Parlament două zile, pentru a da posibilitatea contestării lui la CCR.
După cele două zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Cine sunt senatorii care au votat împotriva proiectului carantinei
Cea mai mare parte a senatorilor a votat în favoarea proiectului.
Au votat împotriva proiectului de lege care reglementează carantinarea şi izolarea următorii senatori: Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Teodorovici, Emilia Arcan, Titus Corlăţean, Gabriel Leş, Nicolae Moga, Emanuel Savin şi Adrian Ţuţuianu.
S-au abţinut senatorii Ion Hadârcă, Lungu Vasile şi Teodor Meleşcanu.
Principalele prevederi ale legii carantinei
- Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome
- Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină.
- Izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
- Izolarea într-o unitate medicală se face pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
- Dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.
- Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului
- Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există
- În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual
- Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie
- Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.
- Persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi
- Copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus vor rămâne în familie. Dacă nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei, părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.
- Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul.
- Au fost eliminate din lege toate prevederile privind carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
- Se introduce bligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de numărul cazurilor retestate
- Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.
- Personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.
UPDATE ora 19.50 A început şedinţa de plen în care se va da votul pe proiectul de lege privind carantina şi izolarea, în cazul unor boli cu transmitere.
”Spunem Nu abuzurilor şi votăm proiectul”, a spus liderul senatorilor PSD, Radu Preda, în plen.
„PNL salută faptul că astăzi, în Comisia juridică, după 6 zile avem un raport. Ştim că nu este o lege perfectă, ştim că această lege ne-a arătat pe parcurs o serie de imperfecţiuni. Am votat legea ştiind că există aceste imperfecţiuni, pentru că PSD a avut grijă să introducă o serie de originalităţi în lege. Acel termen de 48 de ore, posibilitatea contestării în instanţă a măsurii în primele 48 de ore, eliminarea articolului cu privire la carantinarea bunurilor sunt lucruri care în viitor ne vor da mult de furcă. una peste alta Guvernul va avea un instrument cu care să acţioneze împotriva virusului”, a afirmat senatorul liberal Daniel Fenechiu.
UPDATE ora 19.10 Comisia juridică a dat un vot în unanimitate pe raportul proiectului privind carantina şi izolarea, ceea ce arată că s-a ajuns la un consens între PNL şi PSD
Şedinţa de plen, pentru votul final, va avea loc în această seară.
Orban: ”Forma de acum ne permite, totuşi, să luptăm cu virusul”
UPDATE ora 16.50 Nici după cinci ore, şedinţa plenului nu a început. Senatorii jurişti încă lucrează, în comisie, pe forma finală a proiectului privind carantina.
Premierul Ludovic Orban a venit la Senat pentru a pleda, în faţa senatorilor, pentru adoptarea proiectului de lege.
Premierul a declarat că le-a transmis colegilor din Parlament că este foarte important ca această lege să fie adoptată cât mai repede, pentru ca autorităţile să poată aplica măsurile de protejare a populaţiei în lupta cu noul coronavirus.
”Legea a fost modificată faţă de proiectul pe care l-am depus, sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma de acum ne permite, totuşi, să luptăm cu virusul şi pentru apărarea vieţii cetăţenilor”, a declarat Orban.
El a precizat că are încredere că astăzi se va da votul în Senat pe proiectul de lege.
”Faptul că a fost dezbătut atâta timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichițe care ar fi putut fi speculate pentru a ataca la Curtea Constituțională. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi”, a spus Ludovic Orban, după ce a participat la dezbaterile din Senat pe Legea carantinei.
UPDATE ora 13.00:Plenul Senatului, care trebuia să dezbată proiectul privind carantina şi izolarea, nu a început, la o oră de la programarea acestuia.
Senatorii discută încă în Comisia juridică forma finală a raportului. La şedinţă participă şi premierul Ludovic Orban, care discută cu partidele susţinerea acestui proiect.
Proiectul a fost votat în urmă cu o săptămână de deputaţi şi s-a blocat la Senat, după ce PSD a anunţat că a găsit „orori” în text şi nu a mai acceptat o legiferare în regim de urgenţă.
Secretarul de stat Raed Arafat, miniştrii Nelu Tătaru şi Cătălin Predoiu au participat la discuţii pentru finalizarea proiectului necesar în vederea impunerii carantinei şi a izolării, în cazul persoanelor care suferă de boli cu transmitere comunitară.
INSP va comunica zilnic numărul de testări noi şi de retestări
În dezbaterile de miercuri noapte s-au adus alte modificări la proiectul iniţial adoptat de deputaţi privind carantina şi izolarea.
Astfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean.
Precizarea a fost făcută de preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.
Un alt amendament important se referă la persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea şi care vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie.
Până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării, recomandată de medic sau, după caz, de organele de control (…) sau până la data pronunţării hotărârii de revizuire sau, după caz, de încetare a măsurii izolării, în condiţiile alineatului 3 sau 4, persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, după caz, domiciliul sau locaţia declarată, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului de Sănătate Publică, unitatea sanitară sau locaţia alternativă.
”Dacă instanţa judecătorească de fond dispune încetarea măsurii, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată sau, după caz, izolată”, a afirmat vicepreşedintele comisiei, Iulia Scântei.
Modificări aduse proiectului, în Senat
- Pacienţii COVID-19 vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar cei asimptomatici, după maximum 48 de ore, pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.
- Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului.
- Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie.
- Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească
- Comisia juridică a eliminat din text toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
- Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină
- Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta
- Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU
- Ordinele şefului DSU sau ale persoanei desemnate de acesta pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim şi care se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente pentru anularea actului, în condiţiile prezentei legi, mai prevede proiectul
- Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României
- Plângerea se formulează în scris și se depune la instanţa judecătorească competentă.
- Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.
- Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase.
- Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.