Senatul vrea să modifice din nou proiectul, iar votul final se va da abia în acest weekend
UPDATE ora 16.00 Comisia juridică din Senat a început dezbaterea pe noile amendamente la proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Şedinţa se defăşoară în sistem online.
La şedinţă participă şi secretarul de stat Raed Arafat.
Arafat: „Din punct de vedere al bolilor transmisibile, astfel de reguli există peste tot în lume pentru protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor”
Raed Arafat le-a spus senatorilor că această lege este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el.
„De ce este necesară această lege? Legea ne pemite să putem să luăm măsurile foarte necesare de combatere a unei boli, de oprire şi limitare a răspândirii ei şi, mai ales, de protejare a populaţiei în general”, a precizat reprezentantul MAI.
Arafat a explicat că, „dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală”.
„Atunci, trebuie să se găsească această balanţă şi aceasta am încercat noi prin această lege să clarificăm balanţa până unde un individ sau o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen sau care este bolnavă poate să spună: ‘Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale’ şi de unde încep drepturile celorlalţi pe care trebuie să-i protejăm”, a explicat secretarul de stat.
El a adăugat că, din punct de vedere al bolilor transmisibile, astfel de reguli există peste tot în lume pentru protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor, în general.
Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor: „Proiectul încalcă într-o formă flagrantă drepturi şi libertăţi fundamentale”
Proiectul privind carantinarea şi izolarea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, a afirmat vineri Marina Ioana Alexandru, preşedintele Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor.
„Sunt necesare discuţii mai ample care să aibă în centrul atenţiei drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. (…) Vă cer să priviţi cu foarte multă responsabilitate acest aspect, pentru că, aşa cum e el de la Camera Deputaţilor, cu toate amendamentele aduse, încalcă într-o formă flagrantă drepturi şi libertăţi fundamentale”, a susţinut ea.
Aceasta a exemplificat prin faptul că nu sunt specificate clar condiţiile de carantinare a bunurilor, precizând că oamenii nu pot fi privaţi de mijloacele de comunicare directe, cum ar fi telefonul mobil, tableta.
Preşedintele Asociaţiei spune că persoanele asimptomatice trebuie să aibă dreptul să fie carantinate atât la domiciliu, cât şi într-o unitate sanitară privată.
„La acest moment nu se poate da un cadru generic, ţinând cont că fiecare persoană poate suferi de anumite alte afecţiuni. (…) Deci trebuie ţinut cont în lege astfel încât să fie imbatabilă la CCR sub absolut toate aspectele. Nu se poate ca într-o noapte sau în câteva ore să se facă un text de lege atotcuprinzător. (…) S-au făcut abuzuri impardonabile în această perioadă. Statul este incapabil să asigure condiţiile elementare de igienă, astfel încât lumea să nu se îmbolnăvească. Până la acest COVID, am avut multe alte cazuri şi internări din cauza infecţiilor culese din spitale pe diverse motive datorate lipsei de igienă”, a apreciat aceasta.
UPDATE ora 12.30 Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat, vineri, la Senat, că proiectul privind carantina şi izolarea va intra, la ora 14.00, în dezbaterea comisiei juridice, pentru raport, iar discuţiile vor dura “cât este nevoie”.
Votul pe proiect, în plen, nu va mai avea loc vineri, ci în weekend. În acest sens, a fost convocat plenul, în fiecare zi, până în data de 15 iulie.
Preşedintele Senatului a spus că este nevoie de mai multe reglementări, astfel că au fost invitaţi la discuţii atât reprezentanţii CSM, cât şi cei ai ONG-urilor care luptă pentru drepturile pacienţilor.
Cazanciuc a criticat Guvernul pentru că a scris o lege “pe genunchi”, “slabă”, şi a trimis-o în Parlament pe ultima sută de metri.
“E nevoie de mai multe modificări”, a mai spus Cazanciuc, precizând că domeniul de reglementare este foarte delicat, iar deputaţii neavând timp pentru a analiza proiectul în ansamblu.
Proiectul, adoptat de Guvernul Orban luni a fost modificat în Camera Deputaţilor, joi, după o discuţie a secretarului de stat Raed Arafat cu Marcel Ciolacu.
În urma consensului dintre partide, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul joi seara, cu 266 de voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri. Pro România a fost singurul partid care a votat împotrivă.
Principalele modificări aduse carantinei şi izolării
Parlamentarii au păstrat posibilitatea instituirii carantinei asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de persoana carantinată, stabilită prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată.
Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.
În Parlament, s-a introdus posibilitatea atacării în instanţă a acestor decizii, de către persoanele afectate.
Izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor și numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.
Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situațiilor în care, pe baza datelor științifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.
În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maximum 24 de ore.
Persoanele care nu au respectat măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate.
Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.
Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcția de Sănătate Publică.
Proiectul reglementează şi problema detaşărilor din spitale, cerută de Raed Arafat, care le-a spus parlamentarilor că sunt probleme cu transferarea unor medici în spitale unde nu există cadre medicale.
Astfel, potrivit amendamentului, pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maximum 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției.