UPDATE ora 17.50: Proiectul de desființare a SIIJ, iniţiat de ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, care prevede că Secția Specială se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, a fost adoptat de Camera Deputaților. Practic, acest lucru înseamnă că dosarele de corupție ale magistraților nu vor reveni la DNA.

„A rupe din competența DNA un sector vital poate fragmenta lupta împotriva corupției”, a avertizat DNA pe 15 februarie.

După decizia de astăzi a Camerei Deputaților, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă și de votul Senatului, care este for decizional pe propunerea legislativă.

Raportul comisiei juridice, cu amendamentele admise şi respinse, este mai jos:

Dan Barna, USR: „A vorbit fantoma lui Liviu Dragnea”

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a transmis pe Facebook, imediat după decizie, că „ce s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaților, este un atac frontal la Justiția din România”.

„Partidele toxice din Parlamentul României au forțat un vot în Camera Deputaților prin care mimează desființarea SIIJ”, a spus el.

În realitate, PSD, PNL și UDMR au votat o reînființare pe steroizi a acestei Secții Speciale. DNA nu va mai putea ancheta procurori și judecători pentru fapte de corupție. Și nici pe judecătorii Curții Constituționale și pe magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională.

Cătălin Drulă, președinte interimar USR:

Iar vicepreședintele USR, Dan Barna, a transmis că USR a votat împotriva acestui proiect, a relatat news.ro. „Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. Astăzi de la acest microfon a vorbit fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care le-aţi arătat-o românilor. USR a votat împotrivă”, a afirmat Barna.


Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie se află pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adoptat în ședința Executivului pe 14 februarie.

„Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Le mulțumesc celor implicați pentru că azi putem să analizăm și aprobăm acest proiect și să-l înaintăm Parlamentului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv pe 11 februarie proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, propus de Ministerul Justiției, potrivit declarației făcute de președintele CSM, Bogdan Mateescu, pentru Libertatea.

Dosarele de corupție nu se mai întorc la DNA

Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA. Totodată, în proiectul ministrului Predoiu se precizează că și cauzele soluţionate, ale căror dosare se află în arhiva Secţiei, se transmit în termen de 180 de zile lucrătoare parchetelor competente.

Pe 15 ianuarie, Ministerul Justiției a transmis că proiectul de lege privind desființarea SIIJ a fost finalizat și că urmează „procedurile necesare, astfel încât proiectul de lege să fie aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului”.

Pe 7 ianuarie 2022, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată cel mai târziu la 31 martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat vineri, 18 februarie, raportul de adoptare a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cu 18 voturi pentru şi 7 contra.

 
 

Urmărește-ne pe Google News