S-au înregistrat 111 voturi „pentru”, 8 împotrivă şi 15 abţineri. Partidele au adus mai multe amendamente şi au schimbat multe dintre măsurile propuse de Executivul Orban pentru starea de alertă.

Votul final se va da miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, iar apoi legea va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Vineri, România iese din starea de urgenţă.

Proiectul a fost modificat substanţial, în Senat, cele mai importante dintre amendamente fiind eliminarea din lista de restricții interzicerea circulației, instituirea carantinei, închiderea temporară a frontierei. Eliminarea restricțiilor a fost propusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

O altă modificare se referă la instituirea stării de alertă, a nivel naţional, prin votul Parlamentului, care ar urma să fie dat în cinci zile de la solicitarea Guvernului.

Principalele modificări propuse de senatori la proiectul de lege

  • Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviinţare.
  • Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Dispoziţiile prezentului alineat se aplică şi în cazul prelungirii stării de alertă.
  • Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată
  • Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motivele temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărârea Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne”.
  • Se elimină un articol întreg, respectiv cel privind toate măsurile propuse pentru izolare, carantină, interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.  Amendamentul a fost depus de Robert Cazanciuc, de la PSD
  • Telemunca se poate decide, de către angajator, cu consimţământul angajatului
  • Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare.
  • Se prevede obligația comercianților de a asigura măști atât personalului cât și clienților care intră în magazin
  • Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.
  • Managerii de spital sau alți șefi de instituții pot fi suspendați din funcție, doar dacă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.
  • Instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni .
  • A fost eliminat articolul care prevedea posibilitatea ca raportul de serviciu al funcționarilor publici să se poată rezilia fără acordul acestora.
  • Autoritățile sunt obligate să dispună măsuri de protecție pentru angajații români care muncesc în străinătate
  • Se pot desfășura online examenele de licență, masterat sau susținerea tezelor de doctorat.
  • Pe durata stării de alertă, autoritățile locale sau județene pot susține financiar cluburile sportive.
  • Au fost eliminate prevederile prin care se puteau face achiziții publice de bunuri și servicii de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care se impune starea de alertă, prin negociere directă fără publicare.

UPDATE ora 17.50 Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a precizat că în comisia juridică s-au eliminat acele prevederi din proiectul de lege care puteau duce la abuzuri, inclusiv cele privind demiterea managerilor de spitale, eliberarea din funcţie, de către angajator, a angajatului, sau instituirea telemuncii, fără acordul angajatului.

„Am văzut puţin mai devreme declaraţia preşedintelui Iohannis, dar, din păcate, nu am văzut nicio vorbă despre ce se întâmplă cu cele trei zile în care, practic, românii nu vor avea niciun fel de reglementare. Am auzit însă încă o dată un apel al preşedintelui Iohannis către Parlament la responsabilitate. Parlamentul României, ca de obicei, a fost responsabil, va vota astăzi în scurt timp în Senat proiectul de lege, vom trimite astăzi către Cameră, Camera Deputaţilor se va mobiliza mâine pentru un vot în procedură de urgenţă şi îl vom trimite în procedura de promulgare. Dar, cu toate aceste eforturi ale parlamentarilor, rămân în continuare trei zile până la momentul la care orice formă de modificare va fi în Monitorul Oficial cu efecte depline”, a spus Cazanciuc într-o conferinţă de presă organizată la Senat.

Despre ieşirea din localitate, cu declaraţie pr proprie răspundere, Cazanciuc a spus că decizia poate fi luată, la nivel local, de către autorităţi, iar la nivel central, doar cu acordul Parlamentului, prin modificările aduse proiectului.

Klaus Iohannis, apel către Parlament să voteze de urgenţă legea

UPDATE ora 17.40 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, de la Palatul Cotroceni, că este nevoie urgentă de proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă şi a solicitat Parlamentului să decidă în cazul acestui act normativ cu „maximă celeritate”.

„Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şedinţa de plen a început cu întârziere

UPDATE ora 15.40 A început şedinţa de plen a Senatului, cu o întârziere de peste o oră.

Forma finală a raportului nu a fost încă publicată. Senatorii așteaptă raportul final pentru a vota proiectul de lege. 

Comisia juridică a Senatului a acordat raport de admitere cu amendamente proiectului de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă.

„Proiectul s-a modificat foarte mult”, a spus George Dircă, senator USR, după vontul din comisia juridică.

Senatul este prima Cameră sesizată, pe acest proiect, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege şi să îl trimită la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis, până vineri, când expiră starea de urgenţă în România.

Chiar şi aşa, legea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel că Executivul Orban este obligat să adopte şi un alt act normativ care să instituie starea de alertă pe teritoriul României.

În acest sens, Guvernul se va reuni, din nou, în şedinţă, joi.

PSD: „Legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai! În lipsa unor REGULI CLARE, va crește riscul de transmitere a coronavirusului”

PSD a transmis, marţi, că „în perioada 15-17 mai vom marca „ZILELE PROSTIEI” Guvernului Orban”.” Trei zile în care nu se pot aplica restricții pentru prevenirea pandemiei, din cauza unei gafe monumentale a Guvernului PNL! , spun cei de la PSD.

Social-democraţii acuză Guvernul că a trimis legea stării de alertă prea târziu la Parlament.

„Cu tot efortul senatorilor și deputaților de a o vota în cel mai scurt timp, din cauza unor termene procedurale obligatorii, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de 18 mai! În lipsa unor REGULI CLARE, va crește riscul de transmitere a coronavirusului. În aceste 3 zile, se poate anula tot efortul colectiv facut timp de două luni! Doar din prostia Guvernului Orban! Recomandăm cetățenilor să respecte regulile de igienă și distanțare și în aceste 3 zile în care vor lipsi restricțiile legale!”, transmite PSD printr-un comunicat oficial.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat că şedinţa de plen de marţi se va desfăşura cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor urmând să lucreze de la distanţă. Votul va fi dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute.

Proiectul de lege, adoptat de Executiv luni, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă şi permite organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

PSD anunţa că proiectul de lege care reglementează starea de urgenţă nu poate fi adoptat până vineri, când expiră starea de urgenţă, în Parlament şi acuză Executivul Orban de „incompetenţă”.

„Cel mai grav este faptul că, după 15 mai, din cauza incompetenţei criminale a acestui Guvern, românii vor putea ieşi pe stradă, fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte”, afirma Alfred Simonis, la Parlament.

În replică, premierul Ludovic Orban anunţa că Guvernul pregăteşte şi o Ordonanţă de Urgenţă pentru starea de alertă, care va fi adoptată cel mai probabil în şedinţa de Guvern de joi.

În plus, starea de alertă va fi instituită prin hotrârea Comitetului Special pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit legislaţiei în vigoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News