”Domnule ministru, vă rog să puneți în acord deciziile Curții Constituționale cu Codul penal și de procedură penală. A avut loc o dezbatere la nivel național, avem o decizie a CCR dată în urmă cu câteva zile, de care trebuie să ținem cont. Vă rog să vedeți procedura rapidă prin care ținem cont și de această decizie a CCR care este obligatorie, ca toate, de altfel”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Justiției, Tidorel Toader a precizat, la rândul lui, că deciziile CCR sunt obligatorii, și pe viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial.

”Proiectul de lege de modificare a codurilor penale, trimis la Guvern, vizează punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR. A apărut o nouă decizie a CCR și pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar. V-am propus retragerea de pe ordinea de zi. Așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial, și motivarea pentru că în prezent avem doar un comunicat de presă, și vom veni cu o completare a proiectului de lege”, a mai spus Tudorel Toader.

Recent, premierul Sorin Grindeanu afirma că s-au parcurs „toate etapele” în cazul proiectului de lege cu privire la modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, fiind luate punctele de vedere ale CSM, DNA, DIICOT și Ministerului Public.

„A parcurs toate aceste etape, a fost dezbatere publică 30 de zile, a stat pe site, s-a luat punctul de vedere al CSM, al DNA, al DIICOT, al Ministerului Public, al asociațiilor sau uniunilor judecătorilor din România. Deci, a parcurs toate aceste etape (…) Lucrurile au fost cât se poate de clare, într-un proces (…) extrem de transparent”, a precizat în urmă cu o săptămână Sorin Grindeanu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, menționa, după ședința de Guvern din 25 mai, că modificarea Codurilor penale mai trebuie să primească avizul Consiliului legislativ.

Curtea Constituţională a judecat, marţi, excepţia de neconstituţionalitate depusă de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, Guvernul cerând Curţii să respingă ca inadmisibilă solicitarea fostei soţii a liderului PSD, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

Judecătorii CCR s-au pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate depuse de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, privind abuzul în serviciu, și consideră că ține de Parlament și nu de CCR să stabilească un prag pentru prejudiciul privind această infracțiune.

Tudorel Toader anunța, atunci, că infracțiunea urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, după decizia CCR, care a respins, marţi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate pe abuzul în serviciu ce viza sintagma ”îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”, ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Urmărește-ne pe Google News