Elena Udrea și-a asumat paternitatea Proiectului Transilvania Smart City la finalul anului trecut, când a anunțat, într-o postare pe Facebook, demararea lucrărilor. „Să fie într-un ceas bun”, scria fostul ministru, astăzi în închisoare pentru fapte de corupție.
Pe 4 decembrie anul curent, într-un articol publicat pe site-ul televiziunii Realitatea Plus, s-a anunțat că patronul postului, Maricel Păcuraru, alături de asociații săi din „Consorțiul PHG”, intră în acționariatul proiectului imobiliar din Cluj.
„Consorțiul condus de Maricel Păcuraru, împreună cu reprezentanții Transilvania Smart City, Adrian Alexandrov (partenerul de viață al Elenei Udrea – n.r.) și Adrian Gurzău (fost deputat PDL de Cluj), au încheiat parteneriatul pentru dezvoltarea și finalizarea acestui proiect estimat ca valoare de piață la peste 2 miliarde de euro, la finalizarea sa”, se arată în articolul Realitatea.
Acționarii Consorțiului PHG sunt Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iulian Horneț (inventator – n.r.), conform sursei citate.
- Conform reprezentanților, Proiectului Transilvania Smart City ar urma să conțină peste 10 mii de apartamente, un spital, grădinițe, școli și un mall.
Păcuraru, condamnat la patru ani de închisoare și cercetat în alt dosar
Omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost condamnat în 2014 la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar care viza Poșta Română. Păcuraru a ieșit din închisoare în 2017 și este cercetat și în alt dosar privind prejudicierea Loteriei Române.
În acest dosar, Păcuraru este acuzat de DNA de participație improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani, spălare a banilor, prejudiciul Loteriei Române în acest caz fiind de circ 5 milioane de euro. Trimis în judecată în decembrie 2015, dosarul a ajuns la cel de-al 57-lea termen de judecată, potrivit site-ului G4 media.
Mitrea a ieșit din închisoare, Udrea a fost condamnată în primăvară
Un alt nume de pe lista investitorilor, fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în februarie 2015 și a ieșit în 2016. Mitrea a devenit în ultimii ani invitat permanent la postul lui Maricel Păcuraru și a fost coleg de partid cu alte nume de pe lista investitorilor: Cozmin Gușă și Gabriel Oprea.
Fostul pedelist Adrian Gurzău a fost și el condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare în 2017, în dosarul Carpatica Asig, fiind acuzat de trafic de influență.
Elena Udrea se află după gratii. Fostul ministru al Dezvoltării a fost condamnat în aprilie 2022 la 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute.
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină, potrivit ziare.com. Tragedia a avut loc în 2015.
Ambasadorul Zuckerman, avocat pentru grupul lui Păcuraru
Același post patronat de Maricel Păcuraru a anunțat pe site, marți, 13 decembrie, cooptarea în proiect a fostului ambasador al Statelor Unite ale Americii la București Adrian Zuckerman, în calitate de avocat.
„Onoarea de a-l avea pe domnul ambasador, în calitate de avocat de data asta, să reprezinte acest proiect la nivel internațional, pentru noi este deosebită”, a spus Bobby Păunescu în cadrul unei transmisii de la locul în care va fi ridicat proiectul imobiliar, unde l-a avut alături pe fostul ambasador SUA.
Adrian Zuckerman a precizat că „dezvoltări de felul ăsta sunt foarte importante pentru România”.
România este o țară foarte bogată, și este bogată nu numai în resurse naturale, minerale, gaz, petrol, dar e bogată și în oameni care sunt harnici, și sunt oameni buni, și a venit timpul ca România să facă ce-i bine pentru români. Și proiecte de felul acesta, care o să fie un proiect major de imobiliare, e exact ce trebuie.
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA la București:
Fostul diplomat a mai spus că sunt și alte proiecte care trebuie să fie dezvoltate în alte orașe și a dat exemplul Romexpo din București.
Cine este Adrian Zuckerman: născut în România, numit ambasador de Trump, din nou avocat în imobiliare
În vârstă de 66 de ani, născut la București într-o familie de evrei care a emigrat în SUA în 1966, Adrian Zuckerman a activat ca avocat în zona imobiliară în New York la mai multe firme. A fost numit ambasador în România la propunerea președintelui Donald Trump la sfârșitul anului 2019, funcție pe care a îndeplinit-o până în ianuarie 2021.
Atunci, Zuckerman a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Mare Cruce” din partea președintelui Klaus Iohannis.
În mai 2021, Zuckerman s-a alăturat firmei globale de avocatură de investiții imobiliare DLA Piper, la biroul din New York al acesteia, scria în mai 2021 site-ul Profit.ro.
DLA Piper este a treia firmă de avocatură din SUA din punct de vedere al veniturilor și una dintre cele mai mari din lume, potrivit sursei citate, cu avocați în mai bine de 40 de țări.
DLA Piper este prezentă cu aproape 40 de avocați și în România, potrivit site-ului companiei.
Ce spunea Zuckerman în urmă cu doi ani: Să se înțeleagă că zilele de corupție s-au terminat în România
Cu trei luni înainte de încetarea mandatului său de ambasador în România, într-un discurs susținut cu ocazia unei vizite la Iași, Adrian Zuckerman lăuda eforturile Guvernului Orban în combaterea traficului de persoane și a corupției.
„S-a lucrat foarte mult la dezvoltarea statului de drept, care a fost neglijat în trecut. Fără statul de drept nu se poate face nimic. Trebuie să fie lege şi ordine. Ca să fie investitori, trebuie să fie asiguraţi de statul de drept”, afirma Zuckerman, lăudând eforturile Guvernului Orban, potrivit site-ului ȘtirileProtv.ro.
E foarte important mesajul că nu se tolerează crima de orice fel, mai ales aşa ceva precum traficul de persoane, în România. Trebuie să se înţeleagă că zilele de corupţie, crimă şi de trafic de persoane s-au terminat în România
Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România, noiembrie 2020: