UPDATE ora 16.40 Liderul grupului ALDE a cerut trimiterea proiectului de lege, la comisia juridică, cu termen de o săptămână, pentru a nu se intra în adoptare tacită. Supusă la vot, propunerea a trecut cu 61 voturi pentru, și 41 împotrivă.

Liderul PMP, Traian Băsescu a declarat în plen că legea trebuie retrasă definitiv, nici măcar trimisă la comisie. ”Este atât de proastă. Va scoate din pușcării doar hoți din domicilii, curți, autobuze, societăți comerciale, și să țină în continuare încarcerați medici și profesori. Conceptul este greșit, ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea”, a spus Băsescu, precizând că Executivul trebuie să știe ce vrea prin legea grațierii.

Și Șerban Nicolae, președintele comisiei juridice a declarat că este de acord cu retrimiterea la comisie a proiectului de lege.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a cerut în plen ca majoritatea să spună clar de ce cere retrimiterea la comisiei a proiectului. ”Nu rezolvă problema supraaglomerației, e un moft. Dar rezolvă problema domnului Dragnea. În proiectul Guvernului, faptele electorale sunt grațiate. Domnul Dragnea vrea retrimiterea la comisie pentru că acest proiect îi este dedicat”, a spus Gorghiu.

USR a cerut să se pună pe ordinea de zi proiectul de lege, pentru vot. ”Nu vedem necesară trimiterea legii la comisie. În comisie au fost implicate toate instituțiile. Dacă o retrimitem la comisie, există riscul să fie adoptată tacit”, a spus senatorul USR George Dîrcă.

UPDATE ora 16.20 Ședința de plen în care urmează să se dea un vot pe proiectul legii grațierii colective a început, luni, cu un scandal. Un grup de deputați USR a dorit să asiste la lucrările de plen ale Senatului. Președintele de ședință, Claudiu Manda a cerut deputaților USR să părăsească sala de plen.

Liderul senatorilor USR a spus în plen că deputații vor să asiste în calitate de invitați la ședința de plen. ”Sunt acolo niște deputați, cu pancarde. Sunt deputați sau circari?”, a spus președintele de ședință. După zece minute, parlamentarii USR au părăsit sala de plen și au urcat la balconul rezervat invitaților.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATe ora 14.00 Președintele Senatului a precizat că decizia de retrimitere la comisia juridică a proiectului de lege a fost luată în coaliția de guvernare. Vom cere în plen să se trimită la comisie, pentru a fi adoptată în forma propusă de Guvern, inițial.

”Vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a ținut să precizeze că nu susţine punctul de vedere al comisiei.

”Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi Ministerul Justiţie, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a spus preşedintele Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, legea graţierii va intra la vot în plenul Senatului până pe 23 mai, atunci când se împlineşte termenul de adoptare tacită pentru proiectul de lege.

Senatorul PSD Șerban Nicolae riscă pierderea postului de președinte al comisiei juridice, în urma amendamentelor votate inițial în comisie.

UPDATE ora 13.00 Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că liberalii solicită să se aprobe dezbaterea în procedură de urgenţă a iniţiativei legislative a liberalilor privind măsurile alternative de executare a pedepselor. Ea a atras atenția că legea graţierii nu este eficientă pentru rezolvarea problemelor din penitenciarele din România.

Proiectul de lege al PNL se află încă în proces de avizare, în procedura parlamentară. Liberalii propun, prin proiectul depus în Senat, ca închisoarea să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, cu ajutorul  brățării electronice, dar și executarea pedepsei în week-end, în centre speciale sau prin muncă în folosul comunității.

UPDATE ora 12.10 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii. Potrivit lui Dragnea, cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de plenul Senatului în forma trimisă de Guvern, fără amendamentele adoptate de senatorii juriști.

UPDATE ora 11.16 PNL și USR au propus respingerea în totalitate a proiectului legii grațierii. Propunerea a întrunit doar 4 voturi și a fost respinsă în comisie.

Comisia juridică a votat raport de admitere cu amendamente. Au fost 5 voturi pentru, 4 voturi împotrivă. Doi senatori au fost absenți. Dispozițiile legii se aplică numai faptelor comise anterior datei de 18 ianuarie 2017. Potrivit președintelui comisiei, social-democratul Șerban Nicolae, în forma finală adoptată de comisie, ies din închisoare 453 de persoane, iar pentru 589 se reduce pedeapsa cu 3 ani.

”Din punctul meu de vedere, s-au semnalat și o serie de vicii tehnice, în legătură cu redactarea proiectului de lege și unele impedimente care o fac inaplicabilă, dar cei de la Camera Deputaților au ultimul cuvânt, pentru că sunt cameră decizională”, a spus Șerban Nicolae, după votul din comisie.

El a precizat că, potrivit procedurii, există posibilitatea ca raportul comisiei să fie respins, în plen, dacă nu va întruni numărul de voturi pentru lege organică. ”Asta nu înseamnă că duce la adoptarea legii. Adoptarea legii se poate face în nouă moduri. Fie cu vot de lege organică, separat, se supune la vot proiectul în forma inițială, fie trece termenul de adoptare tacită care este undeva după data de 20 mai”, a explicat senatorul PSD.

UPDATE ora 10.50 Comisia juridică a început, luni dimineață, dezbaterile pe marginea proiectului legii grațierii colective.

Președintele comisiei juridice, Șerban Nicolae a declarat, în dezbaterile din comisie, că 1032 de persoane ar beneficia de prevederile legii, dintre care 433 ar ieși în 48 de ore, iar 599 ar beneficia de o pedeapsă redusă, potrivit formei din comisie.

Potrivit actualei situații din penitenciare, nicio femeie însărcinată și nicio persoană peste 60 de ani nu se vor grația, pentru că au condamnări care vizează fapte care nu intră în legea grațierii.

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a propus, în comisie, un amendament prin care să se grațieze în întregime pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de stadiul pedepsei și de mărimea pedepsei. Sunt excluse persoanele condamnate pentru corupție și violență, exceptate deja de la legea grațierii colective. Amendamentul a fost respins.

Senatorii juriști au mai decis că autoritățile pubnliced competente au obligația să transmită informațiile și înscrisurile solicitate, la penitenciar, în termen de 72 de ore de la primirea solicitării de grațiere.


Fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni, în plenul Senatului. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae, săptămâna trecută, la finalul şedinţei Comisiei juridice.

Dacă senatorii juriști vor întocmi luni raportul și îl vor înainta în aceeași zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeași zi.

Între timp, comisia a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor toate amendamentele adoptate în comisie, pentru observaţii, urmând ca  instituţiile să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raport. După votul din comisia, proiectul va intra la vot în plen.

PSD analizează votul senatorilor social-democrați privind grațierea corupților. Sunt așteptate sancțiuni

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat măsuri în PSD, după votul din comisia juridică privind grațierea corupților: ”Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie, a spuns liderul PSD, care a precizat că în cel mai scurt timp se va convoca o ședință a Comitetului Executiv Național.

Reacția liderului PSD a venit după ce, miercurea trecută, comisia juridică din Senat a decis, miercuri, să adopte mai multe amendamente potrivit cărora cei condamnați pentru luare și dare de mită și pentru abuz în serviciu vor scăpa de pedeapsă, cu o condiție, și anume achitarea în totalitate a prejudiciului din dosarele penale. În urma deciziei, președintele Klaus Iohannis dar și Liviu Dragnea au reacționat, afirmând că sunt neplăcut surprinși de această decizie a senatorilor juriști. O reacție a venit și din stradă, unde aproximativ o mie de bucureșteni au ieșit, miercuri seară, pentru a protesta, în fața Palatului Victoria.

Joi, senatorii juriști au reluat dezbaterile pe proiectul legii grațierii și au supus din nou la vot amendamentele de miercuri. Decizia a fost că faptele de corupție au fost scoase din legea grațierii. Este vorba despre luarea de mită, traficul de influenţă, darea de mită şi cumpărarea de influenţă.

Traian Băsescu, unul dintre inițiatorii amendamentelor prividn grațierea corupților, a făcut o nouă pledoarie, pe Facebook, duminică, pentru grațierea faptelor de corupție, cu condiția recuperării integrale a prejudiciului.

El a răspuns la un comentariu, arătând că, prin legea grațierii, vor fi eliberați cei care au spart case sau au furat din poșete în autobuz, pentru că sunt găinării, și vor rămâne în pușcării medici, profesori și funcționari publici care au luat șpagă. Ce zici, care din ei sunt recuperabili? l-a întrebat Băsescu pe cel care comentase pe pagina sa.

Câteva sute de persoane au ieșit în stradă, duminică, la protestul organizat pe pagina de Facebook „Corupția ucide”. Oamenii  s-au adunat în Piața Victoriei, devenit pentru protestatari, în ultimele luni, un simbol al luptei anticorupție. Din fața Guvernului, manifestanții au plecat în marș spre Palatul Parlamentului.

Ce amendamente au fost deja adoptate în comisie

Amendamentele adoptate până în prezent, de comisia juridică, se referă la graţierea pedepselor de până în trei ani, precum și scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani și înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate. Se graţiază integral și pedepsele persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Comisia juridică a stabilit excepțiile de la grațiere: infracțiunile contra vieții, contra justiției și traficul de persoane, infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, lipsirea de libertate în mod ilegal.

Senatorii juriști au inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil printre legile speciale ale căror infracțiuni sunt exceptate de la grațiere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News