UPDATE. Proiectul noii legi a pensiilor a fost lansat pe site-ul ministerului și poate fi consultat AICI

Proiectul legii pensiilor va fi prezentat joi, urmând să fie pus în dezbatere publică până în 8 septembrie, iar apoi va intra în procedura parlamentară au anunțat Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu.Ministrul Muncii spunea că toată lumea poate să-și spună punctul de vedere pe lege, poate trimite mesaje la minister cu ce i se pare în neregulă sau să ceară anumite modificări.

Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări, marți seară, la TVR, că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica.

Proiectul prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să își cumpere vechimea vor putea plăti și pentru o vechime mai mică de 5 ani, arată ziare.com.

„După ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o să elimine toate inechitățile care erau în legea pensiilor, automat a trebuit să facem simulări pe foarte multe dosare. Am făcut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Națională de Pensii, pierdute sau câștigate în instanță”, a explicat ministrul Muncii.

Inițial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință, împărțit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărțit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulțesc acestea-nr. de puncte și cu valoarea punctului de referință. Și am luat și un exemplu, ca să fie și mai ușor de priceput pentru toată lumea-40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a spus ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, în anul 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Finanțe, se va ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. Creșterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie, cum s-a procedat până acum. În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, în condițiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în 2016. A ajuns la 917 în luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei și din iulie anul acesta la 1.100 de lei.

Promisiunile lui Dragnea

Liviu Dragnea spunea că noua lege a pensiilor va îndrepta „o uriașă nedreptate care există în România de ani buni”, va „reașeza un sistem uriaș” care a fost complicat și va rezolva problema celor care pentru aceeași durată de muncă și aceleași condiții au pensii diferite.

„Este o lege complexă, este vorba despre reașezarea unui sistem uriaș și care a tot fost complicat de-a lungul anilor, încâlcit, o nebunie. Sunt români care pe aceeași durată de muncă, pe aceleași condiții de muncă au pensii diferite. De ce? Pentru că unii au ieșit la pensie pe o anumită prevedere legislativă care stabilea un cuantum al pensiei în funcție de numărul de ani de muncă, alții pe altă prevedere. (…) Sigur, toate celelalte reglaje pentru ca legea pensiilor să fie o lege onestă și românul care astăzi este activ, tânăr, care începe să muncească, student, să știe că, atunci când va ajunge la pensie, statul român are un sistem de pensii corect și onest și pensia lui va reflecta și calitatea muncii și riscurile și durata de viață în care a muncit (…) Avem curajul să o facem, așa cum am spus și cu legea salarizării”, spunea acum câteva săptămani Liviu Dragnea, într-o intervenție televizată.


Calamitatea pestei porcine africane. Autoritățile abia acum licitează serviciile de prevenire şi eradicare a bolilor la animale. Medic veterinar: „Nu avem bani de motorină pentru controale în teren”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News