Potrivit datelor analizate de presă, principalul guvern responsabil de selectarea numerelor de telefon din Marea Britanie este cel din Emiratele Arabe Unite.
EAU este unul dintre cele 40 de state care au achiziționat softul produs de compania israeliană NSO capabil să intercepteze și să preia în secret controlul asupra unui telefon mobil.
Dubai, principalul oraș din EAU, care este și emirat, se află de asemenea pe lista de clienți ai companiei israeliene. Numărul de telefon ale fiicei șeicului Mohammed, prințesa Latifa, care a încercat să fugă din Dubai în 2018, și cel al fostei sale soții, prințesa Haya, care a fugit din țară și s-a refugiat în Marea Britanie în 2019, se regăsesc și ele în baza de date.
Cei mai importanți oficiali britanici din baza Pegasus:
- Lady Uddin, membră independentă a Camerei Lorzilor, al cărei număr a apărut în baza de date atât în 2017, cât și în 2018. Ea a susținut că dacă se confirmă spionarea unor membri ai Parlamentului, Emiratele ar comite „o mare încălcare a încrederii” care „contravine suveranității noastre”.
- Un avocat care lucrează pentru o firmă de avocatură din Londra și o consiliază pe prințesa Haya. Haya este implicată într-o bătălie în instanță, privind custodia, cu șeicul Mohammed.
- John Gosden, un antrenor de echitație din Newmarket, care este, de asemenea, prieten cu prințesa Haya. În baza de date apar și numerele unor persoane care lucrează pentru echipa de securitate și PR a prințesei Haya.
- John Chipman, directorul executiv al think-tank-ului de apărare al Institutului Internațional de Studii Strategice, care organizează o conferință anuală în Bahrain, unul dintre aliații Emiratelor.
- Matthew Hedges, un britanic reținut în Emiratele Arabe Unite timp de șapte luni în 2018. Numărul lui apare în baza de date încă de când se afla în Marea Britanie, înainte de a-și începe călătoria în care a fost arestat. „Vreau să știu ce face guvernul britanic în acest sens”, a spus el, după ce a descoperit că s-a aflat de softul Pegasus.
În baza de date se mai află și numărul lui Roula Khalaf, editor pentru Financial Times, care era redactor-șef adjunct în 2018, când numărul i-a fost introdus pe listă. NSO susține că nu au existat tentative sau reușite de infectare cu Pegasus ale telefonului lui Khalaf.
Lista indică persoanele identificate ca fiind de interes de către clienții guvernamentali ai NSO și include oameni care au fost ulterior vizați pentru supraveghere, arată ancheta jurnalistică.
NSO insistă că a solicitat clienților săi guvernamentali să folosească instrumentele sale puternice de spionaj doar pentru investigații legitime asupra terorismului sau criminalității.
Marți, ancheta jurnalistică a arătat că numărul de telefon al lui Emmanuel Macron și altor 13 șefi de stat și guvern se aflau în baza de date Pegasus.
Ungaria este singurul stat european care a apelat la acest soft de spionaj, guvernul lui Viktor Orban spionând astfel jurnaliști de investigație și patronii ultimelor publicații independente.
Cum funcționează Pegasus
Spyware-ul a fost produs de compania israeliană NSO și vândut guvernelor din întreaga lume și poate infecta telefoanele pentru a înregistra convorbirile, copia fotografiile și extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje și date GPS.
În momentul în care a pătruns în telefonul țintelor, el se transformă într-o unealtă de supraveghere non-stop, fără cunoștința persoanelor urmărite.
O listă cu mai bine de 50.000 de numere de telefon de posibile ținte ale clienților NSO a ajuns în mâna Amnesty International și a unui ONG media din Paris – Forbidden Stories.
O amplă investigație publicată de mai multe surse video arată că acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe țări, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudită, pentru supravegherea jurnaliștilor sau a activiștilor și a disidenților.