Proiectul aparținea deputatului Cătălin Rădulescu şi era semnat de peste o sută de social-democrați, dar mai mulți parlamentari PSD, printre care Tudor Ciuhodaru și Lia Olguța Vasilescu și-au retras semnătura de pe proiect.
Proiectul prevedea modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care faptele săvârşite de persoanele aflate în funcţii şi demnităţi publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu după 3 ani de la săvârșire.
Membrii comisiei juridice au adoptat un amendament la propunerea legislativă, prin care se introduce referirea la prevederea din Codul civil privind prescripţia, potrivit căreia termenul prescripţiei este de trei ani, dacă legea nu menţionează un alt termen.
Recent, în comisia juridică s-a decis că aleșii locali găsiți în conflict de interese vor fi sancționați cu 10% din indemnizație, pe o perioadă de maximum 6 luni. Decizia a fost luată, marți, în comisia juridică a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu şi semnată de 12 parlamentari de la PSD.
Și la Senat a fost un vot pe incompatibilitatea și conflictul de interese, în cazul demnitarilor.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.
Propunerea legislativă, care a înregistrat 71 de voturi pentru, 33 împotrivă şi o abţinere, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.