UPDATE ora 11.40 Comisia juridică a Senatului a decis, sâmbătă, la solicitarea PSD, amânarea până luni a dezbaterii asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a spus că vrea să studieze practicile Uniunii Europene în domeniu, el arătând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi „cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.

„Staff-ul comisiei a stat până la 4 dimineaţă pentru că nu a primit o propunere coerentă de la guvern. Noi am încercat să facem un text mai bun, proiectul cum a venit de la guvern nu este coerent. Oamenii trebuie să ştie cum pot fi internaţi şi feriţi de abuzuri. Interesul comun este de a avea o lege care să-i protejeze pe români. Ne-am săturat de legi fără fond, să facem o lege bună care să nu pice la CCR”, a spus Cazanciuc.

Liberalii au criticat decizia PSD şi îi acuză pe social-democraţi că pun în pericol viaţa românilor.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

„Din data de 25 iunie, de când CCR a publicat decizia de neconstituţionalitate, practic am lăsat întreaga ţară şi pe toţi cetăţenii într-o stare de instabilitate, nu mă refer doar la cetăţenii infectaţi, mă refer la masa largă şi la toate comunităţile care sunt în prezent sănătoşi şi trebuie protejaţi. Din aceea dată, avem pacienţi bolnavi care refuză să fie internaţi. Dacă amânăm până luni, întârziem adoptarea proiectului şi permitem circulaţia persoanelor bolnave şi infectate. Ne dorim să dăm un vot astăzi şi considerăm că este important pentru sănătatea tuturor cetăţenilor”, a spus senatorul liberal.

Senatorii jurişti se reunesc, din nou, sâmbătă dimineaţa, pentru a finaliza modificările la proiect.

Vineri, la discuţii a participat şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful DSP. La fel ca şi în cazul Camerei Deputaşilor, oficialul le-a spus senatorilor că această lege este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, cu mai multe amendamente convenite şi asumate de toate partidele politice. Doar Pro România a votat împotrivă.

Proiectul a fost trimis la Senat, care este for decizional, însă PSD s-a răzgândit şi a anunţat că este nevoie de alte modificări.

„Colegii de la Camera Deputaţilor au încercat să corecteze cât de mult, dar au fost foarte puţine ore avute la dispoziţie, nu au fost prezenţi toţi cei care aveau un cuvânt de spus, cum ar fi de exemplu CSM. (…) De aceea, am invitat azi CSM, Ministerul Justiţiei, asociaţiile care se ocupă şi preocupă de apărarea drepturilor fundamentale şi asociaţii care se ocupă şi preocupă de drepturile pacienţilor”, a susţinut preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News