„S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună şi jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce priveşte legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare şi unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, şi la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers”, a spus Cseke Attila.
El a precizat că este vorba despre o lege aproape identică, numai data şi câteva noţiuni sunt diferite faţă de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulţi ani în România şi care consacră ca şi zi de sărbătoare ziua comunităţii tătare şi ziua comunităţii rrome”.
Liderul grupului PMP, Eugen Tomac, anunțase, marți dimineață, că a fost convocat pentru ora 9,30 un Birou permanent pentru a decide ca trei comisii să lucreze la proiectul UDMR pe tema reducerii pragului de la care se poate folosi limba maternă în administraţie, dar acest for nu s-a mai întrunit.
Comisiile din Senat dăduseră, luni, un vot favorabil pe proiectul UDMR privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din România.
Votul venise în contextul negocierilor dintre PSD și UDMR pentru susținerea moțiunii de cenzură. UDMR a negociat atât cu tabăra lui Sorin Grindeanu, cât și cu cea a lui Liviu Dragnea, în legătură cu modul în care se va poziționa UDMR miercuri, când va fi votată moțiunea de cenzură.
Între timp, negocierile dintre cele două partide asu eșuat, iar UDMR a anunțat că nu va mai vota moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. În urma deciziei, toate proiectele negociate cu UDMR au fost retrase de pe ordinea de zi a Parlamentului. Senatorul Tanczos Barna a declarat că, în privința moțiunii, Uniunea nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD.