Pentru că a fost un vot telefonic, propunerea legislativă a fost adoptată, în Senat, cu votul senatorilor de la mai multe partide, inclusiv cei de la USR.

USR avea, la rândul ei, un proiect pe ordinea de zi, care prevedea supravegherea la domiciliu cu brăţară electronică.

După ce proiectul a provocat reacţii dure în spaţiul public, în contextul epidemiei de coronavirus, USR a făcut un pas în spate şi a anunţat că nu mai susţine proiectul ajuns la votul final, la Camera Deputaţilor.

Şi liderul PNL Ludovic Orban a sancţionat proiectul colegei sale de partid, şi a anunţat că nu îl susţine şi este „o aberaţie”.

Ce prevede proiectul de lege şi cum se apără iniţiatoarea

Senatorul PNL Alina Gorghiu, iniţiator al propunerii, afirmă că proiectul reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

  • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani
  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Alina Gorghiu a precizat că munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă.

„Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori in spațiul public.
Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoție. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului. În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare. Observațiile rezultate din această dezbatere, cu specialiștii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.
De asemenea, proiectele au fost analizate și avizate favorabil de Consiliul Legislativ. În al treilea rând, prin una dintre propuneri se dorește operaționalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislația penală, dar care sunt inaplicabile”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Ea a ţinut să sublinieze că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi.

„Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.) Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice”, a mai spus senatoarea PNL.

Orban: „Este o aberaţie!”

Liderul partidului, Ludovic Orban, nu este însă de acord cu Gorghiu.

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat, pentru Agerpres, Ludovic Orban.

Întrebat dacă senatorul Alina Gorghiu ar putea fi sancţionat,
preşedintele liberalilor a răspuns: „S-a autodescalificat, nici nu mai
are nevoie de vreo sancţiune. Beneficiază din plin de sancţiunea
cetăţenilor”.

Şi liderul USR Dan Barna a scris vineri pe Facebook un mesaj în care susține că senatorii partidului au greșit atunci când au votat proiectul senatorului PNL, Alina Gorghiu.

„Am primit mai multe întrebări legate de votul colegilor mei senatori la proiectul de lege PNL cu închisoarea la domiciliu, proiect corelat cu cel privind brățara electronică de urmărire. Ca să clarific această temă și să revenim la prioritățile reale din aceste zile precizez că acel vot a fost o eroare, iar USR va vota la Camera Deputaților, cameră decizională, împotriva acestei inițiative”, a scris Dan Barna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News