Decizia a fost luată luni, de comitetul liderilor.
Social-democraţii spun că iniţiativa de urgentare a votului final, în Parlament, pe acest proiect, aparţine liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în timp ce liberalii afirmă că ei au cerut acest lucru.
Proiectul se va afla pe primul punct pe ordinea de zi.
Ce prevede proiectul UDMR
Administrația locală și Poliția vor fi obligate, potrivit proiectului, să folosească limba maghiară.
Articolul 94 este cel care se referă la minoritățile naționale, iar alineatul 1 sună în felul următor: “În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.
Liberalii au transmis, prin liderul de grup, Florin Roman, că au cerut vot de urgenţă, în Camera Deputaţilor, pentru acest proiect, pe modelul proiectului UDMR privind introducerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, care a fost respins, săptămâna trecută, în Camera decizională.
“Este o nouă dovadă a înțelegerii dintre PSD și UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputatilor a proiectului de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc! La Senat, în comisii, proiectul UDMR a fost susținut și votat de senatorii PSD, semn că de aceasta dată, acordul PSD a fost unul la vedere, de susținere pentru proiectul UDMR. Acesta reprezintă practic un nou Cod Administrativ, rescris în varianta UDMR și susținut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc nu a fost un simplu accident”, spune Florin Roman.
PNL: Prin tot soiul de amendamente, UDMR, susținută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei
Potrivit PNL, printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat, creează cadrul “legal” pentru obligativitatea oficializării limbii maghiare, dar și pentru arborarea drapelului Ungariei sau a așa-zisului Ținut Secuiesc.
“Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susținută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară, și subliniez, se putea, acum sunt obligate, și repet, obligate autoritățile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul inițial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administrația publică locală, acum UDMR, susținut de PSD transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare și în zona Poliției Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ținutul Secuiesc”, arată liberalul.
PNL anunţă că “respinge categoric orice proiect de lege al UDMR, susținut de PSD, de enclavizare și federalizare a României și cere celor două partide să rupă frăția intereselor de partid, care nu pot prevala interesului național și constituțional al statului național, unitar și suveran”.
Săptămâna trecută a izbucnit un scandal pe scena politică, după ce deputaţii au trecut, prin adoptare tacită, proiectul UDMR privind introducerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Senatul s-a reunit, în regim de urgenţă, pentru a respinge definitiv propunerea legislativă.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe cei de la PSD că se luptă pentru a da Ardealul ungurilor, social-democraţii anunţând că sesizează CNCD, în urma acestor declaraţii.