Proiectul privind plafonarea prețului gazelor a fost retras la două zile după ce a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, preţul de producţie internă al gazelor urma să fie plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.
„Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021”, se arăta în comunicatul postat pe site-ul Finanțelor.
Ministrul Teodorovici spunea, miercuri, referitor la proiectul de HG, că „plafonarea prețului la gaze poate părea măsură comunistă, dar avem nevoie de ea pentru că nu avem concurență”.
„Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parcă ar fi din altă ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus Teodorovici.
Vineri, proiectul privind plafonarea prețului gazelor a fost retras, iar ministrul de Finanțe spune că „vom discuta când cu toții vom fi pregătiți”. Întrebat când s-ar putea discute despre acest subiect, Teodorovici a răspuns că „poate să dureze și ani de zile”.
În aceeași zi în care a fost publicat proiectul privind plafonarea prețului gazelor, ANRE a anunțat că, de la 1 august, gazele naturale se vor scumpi cu 5,8% pentru populație.
„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se arată într-un comunicat al ANRE.
CITEȘTE ȘI: