UPDATE ora 18.30 Senatul a votat proiectul de revizuire a Constituției, în vederea redefinirii familiei tradiționale, cu 107 voturi „pentru”, 13 împtrivă și 7 abțineri. La final, senatorii au aplaudat rezultatul votului.

După adoptare în Parlament, proiectul mai merge la încă o dată la CCR, pentru un aviz, care trebuie dat în maximum 5 zile.

După această formalitate, Guvernul stabilește, în ședință, data refrendumului.

Au votat în favoarea proiectului toți parlamentarii PSD. Traian Băsescu nu a venit la vot, iar unii liberali, printre care Alina Gorghiu, Florin Cîțu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, s-au abținut.

Călin Popescu Tăriceanu a votat în favoarea proiectului de lege. Carmen Dan, ministrul de Interne, a venit de la Camera Deputaților, unde răspunsese la moțiunea simplă, pentru a putea să și exercte votul favorabil.

UPDATE ora 18.00 Dezbaterile din plenul Senatului ating aspecte legate de Biserică, tradiții și refuzul de a ne alinia la obieceiurile străinilor. S-a prelungit programul de lucru, pentru ca toți senatorii care doresc, să își exprime punctul de vedere.

„Această definiție nu rezolvă nimic, doar cataloghează familiile drept unele mai constituționale și altele mai puțin constituționale”, a spus Florina Presadă, de la USR.

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

„Alimentează ura acest demers”, a mai spus ea, precizând că cei care doresc acest lucru sunt politicienii de la Putere.

Răzvan Cuc, de la PSD, a declarat că există forțe care vor să schimbe tradițiile.

„Azi luptăm cu cei care vor sufletele copiilor noștri. cei ce vor lupta pentru această cauză vor rămâne cinstiți în istoria României. Familia este creația lui Dumnezeu și este formată din bărbat și femeie”, a spus Cuc.

UDMR: Oare o femeie care își crește singură copiii nu este o familie?

Cseke Attila, liderul grupului UDMR, a precizat că este nevoie de revizuirea Constituției, în mai multe aspecte. „Trebuie tratată cu seriozitate. Este un text care nu este perfect, dar este un text mai bun decât cel actual”, a mai spus senatorul UDMR.

„Toți senatorii UDMR sunt de acord cu definiția familiei ca și căsătorie între un bărbat și o femeie, există însă deficiențe în formularea acestui text. Se pune egalitate între familie și căsătorie. Se încearcă ideea că, dacă nu ești căsătorit, nu ai familie. Oare nu e familie o femeie care își crește singură copiii? Dar când o femeie și un bărbat trăiesc, își cresc copiii comuni. Oare în aecastă situație nu putem vorbi despre o familie? Li se va spune la grădiniță, la școală, că nu sunteți o familie?”, a explicat Cseke Attila.

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

UDMR va vota după propria conștiință, a anunțat liderul grupului UDMR, precizând că unii colegi vor vota pentru, iar alții se vor abține.

Titus Corlățean spune că relațiile persoanelor „gay” sunt un păcat, potrivit Scripturii

„România este o țară creștină și a fost dintotdeauna o țară creștină. A fost dechiderea anului școlar și s-a cântat imnul național, am cântat cu toții, cu pieptul înainte. Dar haideți să vedem ce spun versurile. Preoți cu cruncea-n frunte, și oastea e creștină. Avem obligația să apărăm aceste valori”, a spus senatorul PSD Titus Corlățean.

El a ținut să precizeze că relațiile gay reprezintă un păcat, potrivit Scripturii.

USR: Modificarea Constituției nu este despre familie și nici referendumul

USR, prin vocea senatorului Vlad Alexandrescu a declarat că PSD are nevoie de un referendum care este inutil țării, și care va duce la dezbinare și divizarea societății.

„Va urma, probabil, un referendum despre. cine este cu noi sau ca noi, este împotriva noastră”,  a spus senatorul USR, în plenul Senatului.

ALDE anunță că lasă votul parlamentarilor la libera decizie

Daniel Zamfir, liderul grupului ALDE, a anunțat că nu poate impune senatorilor cum să voteze, astfel că va lăsa libertatea de conștiință aleșilor, pe acest subiect.

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Șerban Nicolae (PSD): „3 miliarde de băbați fără o femeie nu pot procrea”

„3 miliarde de băbați fără o femeie nu pot procrea”, a spus senatorul PSD în plen. El a arătat că el, personal, crede în Dumnezeu ca și creator.

„Nu cred că Universul, Pământul, tot ce înseamnă om, este rezultatul unei explozii. Există o dimensiune religioasă. Avem obligația să dăm un vot pentru ceea ce românul înțelege prin familie”, a explicat el.

„Am vorbit de procreere. Între 4 și 10 săptămâni, fătul cunoaște ceea ce se numește procesul de geneză. Întrebați-i pe medici cine produce această scânteie”, a mai spus Nicolae.

Pauliuc (PNL), de partea PSD: Este datoria noastră să redăm demnitatea familiei!

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc s-a lansat în plen într-un laudatio la aldresa inițiativei cetățenești, unde a vorbit despre tradiție și păstrarea demnității familiei.

„PNL dorește stoparea declinului demografic, prin sprijinirea natalității și a stopării emigrării. Nu este cazul să politizăm dorința a peste 3 milioane de români, nu trebuie să încercăm să primim un capital de imagine. Votul meu este pentru păstrarea tradiției”, a spus senatoarea PNL.

Șerban Nicolae: „Câinele moare de drum lung, și prostul de grija altuia”

UPDATE ora 17.00 Șerban Nicolae a răspuns acuzațiilor aduse de PNL.

„Câinele moare de drum lung, și prostul de grija altuia”, a spus el, precizând că inițiatorii propunerii nu au contestat procedura Parlamentului.

„Proiectul de revizuire nu are de suferit”, a mai arătat Șerban Nicolae, dând asigurări că nu suntem într-un viciu de procedură.

UPDATE ora 16.40 La momentul începerii dezbaterii proiectului în plen, USR, PNL și UDMR au anunțat că vor vota conform conștiinței fiecărui senator.

PSD are nevoie de 91 de voturi pentru ca proiectul să fie adoptat, respectiv două treimi din numărul total al parlamentarilor.

Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlament, a anunțat că Executivul susține această inițiativă. În plus, el a anunțat că, în cazul adoptării, Guvernul va organiza referendumul național în data de 7 octombrie.

Președintele comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a anunțat că raportul comisiei a fost unul de admitere, și s-au înregiatrat două abțineri, din motive de procedură.

PNL acuză un viciu de procedură: CCR a decis că prima Cameră sesizată în acest caz este Senatul, deci votul final trebuie dat de deputați

Iulia Scântei (PNL) a spus, în plen, că legea se adoptă pe fond și pe procedură, iar în urma modificării regulamentului Senatului, proiectul de modificare a Constituției a fost transmis, printr-o desesizare inventată, la Camera Deputaților.

„CCR a pronunțat decizia 431, în 2017, în care a invalidat această invenție juridică, și totuși, nu putem vota orice, mai cu seamă dacă încălcăm Constituția. CCR este singura care trebie să spună cum se votează o propunere de revizuire, și anume mai întâi la Senat, și apoi la Camera Deputaților”, a mai spus Scântei.

PNL spune că există un viciu grav de procedură și propune convocarea unui Birou Permanent, care să decidă că votul din Senat este în prima Cameră, iar proiectul să meargă apoi la Camera Deputaților, for decizonal.

Iulia Scântei l-a acuzat pe Șerban Nicolae, de la PSD, că este responsabil pentru această ”monstruozitate”.

UPDATE ora 13.00 Preşedintele USR, Dan Barna, consideră că referendumul pentru modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, este o temă falsă care nu aduce nimic nou, iar parlamentarii USR vor vota împotriva propunerii.

„Suntem împotriva modificării Constituţiei este o temă falsă, o temă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societăţii, (…) consulţi societatea pentru a rezolva o problemă. Aceste referendum nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viaţa niciunei familii, niciunei femei abuzate, niciunui copil care se culcă flămând nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă şi asta este elementul pe care USR la susţinut de fiecare dată. Este o temă falsă, folosită a patra oară acum de Liviu Dragnea pentru a muta atenţia societăţii de la temele cu adevărat importante – de la destructurarea justiţie, de la destabilizarea statului de drept pe o temă care nu adresează nicio problemă reală a societăţii noastre de azi. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot împotrivă la acest punct al ordinii de zi”, a declarat Barna, în Piaţa Universităţii, unde a fost lansată o campanie de strângere de semnături pentru o nouă iniţiativă de reformă a legislaţiei electorale

La referendum, românii cu drept de vot vor fi chemați să spună dacă sunt de acord ca în Constituție, definiția familiei să fie căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și nu căsătoria dintre soți, care ar da, spun inițiatorii, cale liberă căsătoriilor dintre persoanele de același fel, în viitor.

Deblocarea proiectului are și o explicație. PSD, prin vocea liderului Liviu Dragnea a anunțat că vrea să organizeze referendumul pentru familia tradițională pe 7 octombrie.

În 2016, Liviu Dragnea, care este divorțat și are o relația cu o tânără de 26 de ani, a fost întrebat ce părerea are despre inițiativa cetățenească depusă în Parlament, de modificare a Constituţiei în sensul în care să scrie explicit că familia e formată din bărbat şi femeie,

”Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii”, a spus liderul PSD, atunci.

Deși a blocat în mod intenționat proiectul în Parlament, pentru a modifica legea referendumului, Liviu Dragnea spune, și în 2018, că nu și-a schimbat opinia. Dar proiectul îi dezbină până și pe aleșii din Parlament.

”Este fundamental pentru noi, este o cumpănă pentru acest popor referendumul pentru familie din 7 octombrie. PSD are nevoie să fie acum concentrat pe ceea ce urmează, atât în Parlament, cât și în viața publică, atât în ceea ce privește acțiunile guvernamentale, cât și în ceea ce privește legile la care vom începe să lucrăm serios. Avem nevoie mai mult decât oricând de concentrare și unitate”, a declarat Liviu Dragnea, în week-end, la Antena 3.

De altfel, stabilirea datei referendumului a fost votată și în forul de conducere al PSD.

Care a fost parcursul proiectului: Inițiativa, semnată de 3 milioane de români, cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Române

Propunerea cetățenească era depusă la Senat pe 23 mai 2016 în Parlament. Abia în luna octombrie, CCR a decis că inițiativa ceățenească respectă dispozițiile privind revizuirea Constituției.

La începutul lunii noiembrie, proiectul este introdus pe ordinea de zi, la Senat, pentru vot, însă în ultima clipă, conducerea forului legislativ retrimite proiectul la Camera Deputaților, stabilindu-se că aceasta este prima Cameră sesizată. Votul la deputați se dă pe 9 mai 2017, la un an de la depunerea în Parlament.

Trimisă la Senat, propunerea a rămas blocată, fără dezbatere, într-un birou.

Art. 151 din Constituție prevede că proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Potrivit Constituției, revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Ce spunea președintele Iohannis: Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative

Preşedintele Klaus Iohannis afirma, în legătură cu propunerea Coaliţei pentru Familie de revizuire a Constituţiei, că „este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative”, el fiind adeptul toleranţei şi al deschiderii.

„În chestiunea revizuirii Constituţiei încă nu este rândul meu să mă exprim. Însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred fiindcă eu provin dintr-o minoritate etnică şi religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi cu rele. Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt”,

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI