UPDATE ora 18.44. În total au fost 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.
UPDATE ora 17.49. În ședința de azi, senatorii au menținut forma legii trimisă ințial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, acestea fiind rezultatele înainte de votul telefonic.
USR nu susține legea în actuala formă
Anca Dragu, președintele Senatului, a declarat, marți, după Biroul permanent că ar dori să vadă proiectul privind educaţia sexuală în şcoli sub altă formă, spunând că nu îl susţine şi nu îl va vota în plen, întrucât în acest moment „nu ajută” copiii şi tinerii din România.
„Nu este o lege pe care eu şi noi să o susţinem (…). Eu cred că intră astăzi la vot, este în forma aceasta cu educaţie sanitară şi cu acordul părinţilor. Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor”, a explicat președintele Senatului, potrivit Agerpres.
Orban: E greu de luat o decizie la nivelul coaliției
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că este vorba de un subiect care ţine de conştiinţă şi că este foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliţiei care să susţină un punct de vedere unitar.
„E vorba de un subiect care ţine de conştiinţă şi e foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliţiei să susţină un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect, s-au exprimat puncte de vedere, păreri, încă nu s-a luat o decizie în coaliţie şi de altfel este o decizie că ceea ce am discutat toţi este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie care se ia la nivelul coaliţiei către toţi parlamentari din coaliţie”, a declarat, marţi, Ludovic Orban, potrivit Hotnews.
Cîmpeanu: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută
De asemenea, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, luni, că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară.
„Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută”, a subliniat Cîmpeanu.
„Va trebui să găsim și un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educație pentru viață, în care să fie incluse etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a mai precizat ministrul.
El a propus ca orele de educație sexuală să fie făcute cu acordul părinților, la fel cum s-a procedat în 2015 cu ora de religie.
Reacția Patriarhiei
O reacție a venit, marți, și din partea Patriarhiei Române.
„Ideologizarea informațiilor transmise elevilor in cadrul școlar, care trebuie sa rămână unul curat și neutru ideologic, inclusiv pe teme legate de sexualitate, este în totală contradicție cu scopul real și ultim al educației: formarea omului în spiritul celor mai înalte valori morale și al eticii virtuții ca expresie a echilibrului și normalității”, se arată în comunicatul transmis, azi, de Vasile Bănescu.
Iohannis o contestase și la CCR. Fără succes
Pe 4 noiembrie 2020, Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede înlocuirea noţiunii de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie sanitară” şi introducerea obligativităţii acordului scris al părinţilor pentru ca aceste ore să poată fi predate în şcoli.
Anterior, legea fusese contestată de președinte și la Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au declarat-o constituțională.
Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” şi 35 de abţineri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro