În acest context, reprezentanta Președinției a menționat și posibilitatea ca elevii să se poată transfera de la un liceu tehnologic sau școală profesională, la un liceu teoretic, în baza unui examen. Iar la finalul liceului, cu toții vor susține același tip de Bacalaureat, indiferent de profil.

Bacalaureat după model PISA

Astfel, examenul de la finalul liceului va fi unul după modelul PISA, o testare transdisciplinară bazată pe competențele dobândite de absolvenți.

Potrivit consilierului prezidențial, acest tip de Bacalaureat nu va duce la o restricționare a accesului elevilor la facultate.

Preoiectul „România educată” va fi trimis în cursul acestei săptămâni la Guvern, unde urmează să fie aprobat sub formă de Memorandum.

Consilierul prezidențial a precizat că încă nu a fost luată o decizie în privința modalității prin care acest proiect va fi implementat, dacă va fi vorba despre o nouă lege a educației, despre modificări făcute la legea actuală sau la varianta ei inițială, din 2011.

O altă propunere cuprinsă în proiectul inițiat de șeful statului se referă la desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în Centre județene pentru Învățământ Preuniversitar.

Președintele Klaus Iohannis a început luni, la Palatul Cotroceni, consultările pe tema proiectului „România educată”. La prima rundă de discuții au participat liderii partidelor din coaliția de guvernare, în timp ce marți, șeful statului se întâlnește cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de Învățământ din cele două camere. Ultima etapă a consultărilor este programată miercuri, atunci când Iohannis va discuta cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în proiect.

Urmărește-ne pe Google News