UPDATE ora 13.40 Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, iniţiat de UDMR. Senatul este camera decizională în cazul proiectului de lege al UDMR.
Au votat în favoarea proiectului numai deputaţii UDMR – 21. Proiectul a fost respins de 256 de deputaţi, iar patru s-au abţinut.
Decizia este o surpriză, în condițiile în care, anterior, comisia de muncă din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege inițiat de UDMR.
Depus de 30 de senatori și deputați ai UDMR, pe 29 mai, proiectul de lege a mai apărut în spațiul public în momentul în care se negocia susținerea pentru moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu. Atunci, majoritatea PSD-ALDE a vrut să voteze propunerea legislativă, însă în cele din urmă nu s-a mai supus votului, în comisie.
În favoarea proiectului au votat numai deputaţii UDMR. Proiectul de lege prevedea că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne.
Iniţiatorii au dorit reglementarea clară şi predictibilă a subiecţilor de drept care au obligaţia de a asigura folosirea limbii materne şi scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unităţii administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ exprimat prin numărul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din totalul populaţiei care să reflecte exprimarea ‘număr semnificativ/substanţial de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale din Constituţia României, dar şi din tratatele internaţionale.
Reprezentantii UDMR au propus stipularea dreptului de a utiliza limba maternă în unităţile teritoriale locale care îndeplinesc pragul legal şi de către persoanele aparţinând minorităţilor naţionale care nu au domiciliul sau reşedinţa în acestea.
Proiectul, care a fost prezentat de deputatul UDMR Marton Arpad, nu s-a bucurat de susţinerea niciunui grup parlamentar, nici cel al minorităţilor naţionale, care a considerat că drepturile existente acordate de statul român sunt suficiente.Cei de la PNL au atras atenția că prevederile europene nu stipulează scăderea pragului de la 20 la 10% pentru o minoritate naţională.
”România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecţia minorităţilor. (…) Vorbim de o propunere, de o încercare care nu poate deşi sfera Constituţiei României. Procentul de 20% este în concordanţă cu prevederile articolului din Legea 22 pentru ratificarea Cartei europene. PNL va propune un raport de respingere a proiectului de lege şi cred că, împreună cu toţi românii din ţară şi din străinătate, indiferent de etnie, vom putea să ne bucuram de sărbătoarea Centenarului – cea mai mare sărbătoare a tuturor românilor”, a afirmat deputatul PNL Florin Roman.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV / ”Râmaru a murit ca un laș, cerând iertare”. Ioan Chiș, fost șef de penitenciar în perioada comunistă, a fost, la Jilava, martorul execuției criminalului-violator în serie