„Haide, bă, dă din cazma mai cu talent!”. Nu e o reclamă la coniac, celebră în anii 2000, ci îndemnul pe care muncitorii și-l lansează la doi pași de centrul Capitalei. Suntem pe șantierul din sectorul 3 al Capitalei pe promenada de la Biblioteca Națională și a Ministerului Culturii, unde lucrările par a fi pe ultima sută de metri.
În urmă cu 7 luni, aici erau zeci de mașini de poliție, de pompieri și ambulanțe pentru a salva șase muncitori. Totul după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei. Patru dintre ei au fost scoși în viață și transportați la spital. Alți doi au decedat după ce au fost acoperiți în întregime de pământ.
Termen: primăvară
Acum situația e cu totul alta. Muncitorii au montat o mare parte din piatra cubică pentru alei, adusă cu TIR-ul la fața locului, dar mai au de pus până să finalizeze întreg trotuarul. Din spusele muncitorilor, „până vine primăvara trebuie să fie gata cu totul”.
În ultimele zile, s-au tot plantat copaci și s-a dat drumul la montarea bordurilor. După borduri și finalizarea trotuarului, urmează să fie adus și gazonul, apoi zona devine accesibilă pentru pietoni.
Ideea e veche
Renovarea promenadei e o idee care durează de ani. Centrul pentru Investigații Media a arătat anul trecut că șanțul e doar o mică parte a unui plan care ar urma să ajungă la ridicarea unor terase pe malul Dâmboviței.
Conform surselor Libertatea, moartea muncitorilor ar fi făcut Primăria Sector 3 să abandoneze, cel puțin pentru moment, această variantă.
Prima oară, Primăria Sectorului 3 „s-a oferit să igienizeze zona aflată într-o stare de degradare de mulți ani și care, deși se afla în centrul orașului, era o zonă insalubră și neamenajată”, explica Ministerul Culturii.
Zonă sensibilă
În 2020, Libertatea a arătat că firmele din subordinea Primăriei Sector 3 au lucrat fără să se asigure, deși pe acea parcelă s-au constatat, conform documentelor aflate în posesia ziarului, „alunecări de teren observate vizual în urma deplasării în zonele cu probleme” (2018) care ar fi putut duce la „desprinderea plăcilor de granit, respectiv fisurarea peretelui exterior” a corpului C (2019).
Informațiile apar în mai multe documente din arhiva Ministerului Culturii, care au fost puse la dispoziția publicului, prin intermediul ziarului, de către angajați ai instituției.
Tot anul trecut, Libertatea a arătat un răspuns dat de Ministerul Culturii unui bucureștean, prin care arăta că perimetrul curții nu mai e disponibil pentru public, fiindcă urmează să se facă lucrări de horticultură „în stil minimalist”.
Ministerul a revenit cu un drept la replică prin care susține că lucrările – la acel moment necontractate – urmau să se realizeze în rondul din fața ministerului, adică fix fără partea de lângă Dâmbovița.
Totuși, ministerul nu a lămurit, atunci, cui rămânea partea respectivă.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8Dosarul stagnează
Moartea celor doi muncitori este anchetată, acum, de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3.
La ultima solicitare a ziarului Libertatea, acesta era cercetat in rem, fiind analizate doar faptele, nu și persoane.
USR i-a făcut plângere penală primarului Robert Negoiță în această cauză.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro