Dar, la câteva zile de la această promisiune, există puține indicii că se va concretiza, în timp ce oficialii internaționali avertizează că foametea este răspândită pe larg în nordul Fâșiei Gaza.

Samantha Power, administratoarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a declarat săptămâna aceasta că a acceptat rapoarte „credibile” conform cărora Fâșia Gaza este afectată de foamete și a cerut Israelului să ia măsuri suplimentare pentru a accelera transporturile de ajutoare umanitare.

La rândul său, președintele american Joe Biden a spus miercuri că eforturile Israelului de a spori cantitatea de ajutoare „nu sunt suficiente”.

În timp ce Israelul afirmă că a sporit semnificativ numărul de camioane trimise cu ajutoare în teritoriul palestinian, lucrătorii ONU raportează doar o creștere neînsemnată – posibil pentru că numără camioanele în mod diferit.

Iată ce se știe despre ajutoarele care ajung în Gaza și de ce persistă discrepanțele între datele Israelului și cele ale ONU, notează AP.

Cât ajutor intră în Gaza

Israelul susține că, începând de duminică, a trimis în medie 400 de camioane pe zi în Gaza și că ajutoarele se acumulează acum pe partea palestiniană a punctului de trecere Kerem Shalom, unul dintre cele două deschise către enclavă.

Dar Juliette Touma, directoarea de comunicare a agenției ONU pentru refugiații palestinieni, cunoscută ca UNRWA, afirmă că deși lucrătorii umanitari au observat o ușoară creștere a cantității de ajutoare furnizate în Gaza, totuși nivelul de asistență este departe de ceea ce pretinde Israelul.

Potrivit UNRWA, 223 de camioane cu ajutoare au intrat luni în Gaza. A doua zi, marți, numărul de camioane s-a redus la 246, ca miercuri să fie de numai 141. Între timp, foarte puțin ajutor a ajuns în nordul Gazei.

FOTO AP

Ce a promis Israelul

După ce a fost avertizat săptămâna trecută de Biden că viitorul sprijinului SUA pentru intervenția Israelului în Gaza va depinde de cât de multe fac autoritățile israeliene pentru a proteja civilii și lucrătorii umanitari, premierul Benjamin Netanyahu a promis o serie de măsuri. Biden a făcut acest avertisment după uciderea a șapte lucrători umanitari într-un atac efectuat de israelieni.

Prin urmare, Netanyahu s-a angajat să redeschidă imediat punctul de trecere de la Erez (în nordul Fâșiei Gaza), care a fost distrus de militanții Hamas când au atacat în sudul Israelului pe 7 octombrie. De asemenea, premierul israelian a mai spus că va permite portului Ashdod să proceseze transporturile de ajutoare și că va facilita transporturile de ajutoare dinspre Iordania printr-o altă trecere terestră.

Oficialii israelieni au renunțat însă în cursul acestei săptămâni la planul de redeschidere a punctului de frontieră Erez, remarcă AP. În schimb, ei spun că va fi construită o nouă trecere, însă nu este clar când se va deschide. Pe de altă parte, portul Ashdod nu acceptă încă vase cu ajutoare, iar organizațiile umanitare din Gaza nu constată vreo creștere semnificativă a numărului de camioane cu ajutoare.

Înainte de izbucnirea războiului în curs între Israel și Hamas, la 7 octombrie 2023, aproximativ 500 de camioane intrau zilnic în Gaza încărcate cu alimente, combustibil și alte provizii. Acestea erau completate cu peștele și produsele din teritoriu.

Chiar și toate acestea abia de ajungeau pentru un teritoriu supraaglomerat a cărui economie a fost puternic afectată de o blocadă impusă de 17 ani încoace de Israel și Egipt. Blocada, menită să împiedice înarmarea Hamas, a restricționat fluxul de mărfuri în și din Gaza și a contribuit la acutizarea sărăciei și a șomajului în enclavă.

Scott Anderson, directorul interimar al UNRWA în Gaza, afirmă că nivelul scăzut de ajutor constatat de la începutul războiului a agravat deficitul de hrană care exista în teritoriu încă dinainte de declanșarea ostilităților. „Trebuie să vă amintiți, înainte de război, acesta nu era un mediu bogat în alimente”, a spus Anderson, citat de AP.

De ce există discrepanță între datele ONU și cele ale Israelului

Israelul și ONU calculează în mod diferit camioanele cu ajutoare care intră în Gaza.

Israelul obișnuiește să numere fiecare camion pe care îl inspectează și îi permite să treacă în Gaza, explică Shimon Freedman, purtător de cuvânt al COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării responsabil de afacerile civile palestiniene.

La trecerea Kerem Shalom, odată ce camioanele trec în Gaza, paleții cu ajutoare sunt depozitați într-o zonă de 1 kilometru lungime pentru a fi ridicați de șoferii de pe partea palestiniană.

În schimb, potrivit lui Anderson, UNRWA numără doar camioanele aduse din zona de frontieră de către contractorii palestinieni. Oficialul UNRWA susține că unele camioane care intră dinspre Israel nu sunt încărcate complet.

La rândul lor, șoferii din Gaza își încarcă complet camioanele în momentul în care preiau ajutoarele – ceea ce ar putea explica și mai clar diferențele de calcul.

De ce întârzie livrările

Trecerea de inspecția israeliană, prin coridor și dincolo de poarta din Gaza necesită timp – și este pusă în dificultate de modul în care Israelul folosește punctul de trecere Kerem Shalom, acuză Anderson.

De la izbucnirea războiului, Israelul a închis parțial această trecere, a reamintit oficialul UNRWA. De asemenea, șoferii palestinieni sunt nevoiți să aștepte descărcarea camioanelor odată sosite din Israel, ceea ce le restrânge și mai mult intervalul de timp permis pentru ridicare.

Ajutoarele inspectate de Israel rămân uneori peste noapte înainte de a fi preluate. ONU spune că oprește toate operațiunile la 4:30 p.m. din motive de securitate și din cauza loviturilor aeriene pe timp de noapte. UNRWA spune la rândul ei că obișnuia să apeleze la polițiștii locali palestinieni pentru a escorta convoaiele cu ajutoare, dar mulți dintre ei au refuzat să ofere astfel de servicii după uciderea a opt ofițeri de poliție la Rafah. Israelul îi acuză pe militanții Hamas că au încercat să-și însușească ajutoare.

COGAT a negat acuzațiile precum că restricționează orele de trecere sau limitează circulația camioanelor și a dat vina pe ONU pentru întârzieri, declarând că agenția nu are suficienți lucrători pentru a transfera ajutoarele în depozite și pentru a le distribui la timp.

Ce urmează

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri seară că intensificarea eforturilor pentru livrarea ajutoarelor este o prioritate de vârf.

„Plănuim să inundăm Gaza cu ajutoare și ne așteptăm să ajungem la 500 de camioane pe zi”, a spus Gallant. El nu a menționat un interval de timp pentru atingerea acestui obiectiv.

Chiar dacă Israelul își îndeplinește obiectivul, încetinirile de la punctele de trecere și problemele legate de siguranța convoaielor pot pune piedici în continuare distribuției. ONU a cerut reluarea procedurilor de dinainte de război – cu deschiderea unor terminale suplimentare și permiterea de bunuri comerciale, pe lângă ajutoare umanitare. „Gaza a devenit foarte repede dependentă de ajutoare”, a conchis Touma.

 
 

Urmărește-ne pe Google News