Liderii politici s-au întrecut, în campanie, în promisiuni electorale care mai de care mai generoase, în speranța că vor primi votul alegătorilor, și că vor putea forma majoritatea în Parlament, pentru a putea ajunge , astfel, la guvernare. Majoritatea formațiunilor au prezentat în cele 30 de zile de campanie, programe de guvernare care cuprind promisiuni pentru toate categoriile sociale. Vă prezentăm cele mai importante promisiuni ale partidelor, cu impact major asupra vieții românilor, în cazul în care acestea ar ajunge să fie puse în practică după alegerile parlamentare de duminică.
PSD face salariul minim de 1.450 de lei, pensia minimă de 520 de lei și elimină impozitul pe profit
Promisiunile PSD în campania electorală ating de la pensii și salarii la impozite și TVA. Astfel, social-democrații spun că salariu minim va ajunge, cu ei la guvernare, la 1.450 de lei, în 2017, salariul mediu va fi de 3.100 de lei, iar punctul de pensie, de 1.000 de lei.
PSD vrea ca pentru pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei să fie eliminat impozitul pe venit, care in prezent e de 16%, începând cu 1 ianuarie 2017, iar pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei acesta să scadă la 10%. CASS pentru pensionari ar urma să fie eliminat de la 1 ianuarie 2017.
Pensia minimă garantată ar urma să crească de la 400 de lei cât e în prezent la 520 de lei de la 1 martie 2017 și la 640 de lei, începând din 2018.
Social-democrații anunță creșteri salariale până la 1.200 de euro pentru un medic rezident, 3.600 de euro pentru ATI, tichete de vacanță și subveționarea chiriilor pentru medici. În plus, PSD vrea să facă un Spital Republican în București, până în 2020, cu peste 2.500 de paturi și cu un campus medical, pe modelul AKH din Viena. Tot până în 2020, PSD promite înființarea a opt spitale regionale. Social-democrații promit și câte un medicament gratuit pentru fiecare boală.
PSD spune că nu vor mai plăti impozit pe venit, din 2018, cabinetele individuale, PFA, DDA, medicii, artiștii, scriitorii, jurnaliștii, notarii, contabilii. Cei care vor avea venituri mai mari de 24.000 de lei vor plăti impozit pe venit de 10%, începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, acestia nu vor mai plăti CAS ori CASS, tot din 2018. PSD vrea TVA de 18% din 2018, și tot atunci, TVA pentru vânzarea de locuințe ar urma să fie eliminat, iar cel pentru publicitate să fie micșorat la 9%. PSD mai promite și 850.000 de noi locuri de muncă, în patru ani.
PNL elimină impozitarea pensiilor, crește alocațiile la 200 de lei, dublează salariile medicilor și construiește 8 spitale regionale
PNL promite, potrivit programului economic, eliminarea impozitării tuturor pensiilor din România. Liberalii propun reducerea cotei TVA la 16%, precum şi reducerea contribuţiilor pentru angajaţi şi angajator la 16%. PNL mai spune că va majora salariile bugetarilor cu 30-40% până 2020.
Printre cele mai mari promisiuni ale PNL se află alocaţii pentru copii în valoare de 200 de lei, dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, o majorare similară la profesori şi asistenţi medicali, dar etapizat, precum şi gratuitate pentru primele 3 proceduri de inseminare in vitro. În educație, Cât priveşte educaţia, PNL spune că va majora, anual, salariile din sistem, în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017 până la dublarea acestora, însoţită de o evaluare a corpului didactic.
Liberalii vor să înființeze creşa, grădiniţa şi centrul ”şcoală după şcoală” la locul de muncă, dar şi reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil până la vârsta de 7 ani.
Liberalii promit că vor construi 8 spitale regionale cu specific de urgenţă la Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara, Constanţa, Tîrgu Mureş, sectoarele 3 şi 6 din Bucureşti pentru care există documentaţie, dar și construirea a 900 de case ale medicului cu dublă funcționalitate, de locuință pentru medic și dispensar.
ALDE: 500.000 de locuri de muncă noi și 50.000 de euro pentru diaspora, dacă revine în țară
ALDE promite crearea a 500.000 de locuri de muncă, adoptarea programului ”Prima Afacere”, creşterea investiţiilor străine şi acordarea a 50.000 de euro repatriaţilor care îşi deschid afaceri. În programul ALDE, salariul mediu net va ajunge, în 2020, de la cca. 2.000 de lei în prezent, la 3.000 de lei, iar pensia medie la 1.500 lei.
Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu își asumă o creştere medie anuală de cel puţin 5% a PIB. dar şi utilizarea Fondului de investiţii şi dezvoltare, de cel puţin 10 miliarde de euro, şi a ajutoarelor de stat, de cel puţin 2 miliarde de euro, ca modalitate de stimulare a capitalului românesc. Într-o guvernare ALDE, investițiile străine vor crește de la 3 miliarde de euro în prezent la acel puţin 5 miliarde de euro.
ALDE promite ”diasporei” acordarea a 50.000 de euro celor care se întorc în ţară şi îşi deschid afaceri și precizează că, dacă va ajunge la guvernare va construi 20.000 de locuinţe în perioada 2016 – 2020, care vor putea fi achitate prin credite de tip ipotecar, iar preţul fiecărui metru pătrat de construcţie va fi apropiat de preţul de construcţie.
USR, promite transparență decizională, eliminarea pensiilor speciale și debirocratizare
Programul USR nu prezintă cifre, ci mai mult principii de guvernare. Astfel, partidul lui Nicușor Dan vizează transparența totală, sprijinirea agriculturii micilor fermieri, reformarea sistemului de învățământ, creșterea finanțării Sănătății, un transport mai rapid.
USR propune o reformă a achizițiilor publice și aplicarea strictă a unei “liste negre” care să conțină firmele și acționarii acestora care au fraudat deja statul. USR dorește anularea pensiilor speciale, sprijinirea activității Justiției și schimbarea sistemului electoral. Totodată, USR susține debirocratizarea instituțiilor publice.
Finanțarea învățământului într-o guvernare USR ar trebuie să crească cu până la 6% din PIB, astfel ca profesorii să aibă salarii mai mari.
UDMR vrea o nouă Constituție și scăderea la 10% a pragului legal pentru folosirea limbii materne
UDMR vrea creşterea salariilor, dar nu ”demagogic, populist”, ci gradual, ”în patru ani”, potrivit liderului Uniunii, Kelemen Hunor. Programul electoral al UDMR vizează atragerea de noi investitori şi crearea a noi locuri de muncă, un program de încurajare a tinerilor care vor să trăiască din agricultură.
UDMR propune o nouă Constituţie după ce amendamentele făcute inclusiv de fosta USL în 2013-2014 și care au fost respinse ca neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
În plus, Uniunea spune că trebuie coborât de la 20% la 10% pragul legal pentru folosirea limbii materne, deoarece în multe localităţi (dând exemplul Clujului) numărul maghiarilor a scăzut sub ponderea de două zecimi din totalul populaţiei, iar limba maghiară trebuie folosită fără nicio restricţie în administraţie, justiţie, educaţie, cultură.
PMP vrea alocație pentru copii de 450 de lei și program național de creșe și grădinițe
PMP, prin vocea președintelui Traian Băsescu, propune ca alocațiile copiilor să crească la 450 de lei și să fie condiționate de prezența la școală. În programul politic, formațiunea vrea transformarea în mare parte a spitalelor în fundații ale statului, angajarea medicilor cu contracte pe termen limitat, prelungirea contractelor medicilor care înregistrează performanțe, dar și plata medicilor pe baza prestației acestora și cheltuirea fondurilor europene în mod corect în beneficiul pacientului.
PMP mai vrea reduceri de 10%-15% pentru firmele care își plătesc în avans taxele și impozitele și Birou Unic și de un sistem online pentru înființarea firme
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!