Alexandra Pintrijel Hagiu, din satul Zăbala, județul Covasna, și-a propus să le insufle copiilor dragostea pentru valorile românești, pentru artă și pentru frumos, în general ărintr-un curs de pictură.

Astfel, cursanții Alexandrei, care își propune să promoveze astfel valorile României, vor picta icoane, dar și tablouri cu peisaje din zonă sau portrete ale eroilor neamului și ale unor personalități marcante din viața și cultura românească.

Alexandra și-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie. Atât această pasiune, cât și dragostea pentru tradițiile și valorile românești le-a moștenit din familie și mai ales de la bunicul său, învățătorul Ion Hagiu, care a fost, scrie Mesagerul de Covasna, membru al Cenaclului „Flacăra”.

„Dintotdeauna mi-a plăcut să pictez și asta cred că a fost undeva scris în codul meu genetic, lăsat de mai toți ai familiei mele, dar inspirația am primit-o de la bunicul meu – Ion Hagiu, pentru că lui îi plăcea foarte mult și să deseneze și aveam foarte multe desene cu satul nostru, cu Zăbala, cu câmpul, pădurea, de la el. Și eu am desenat de mică, apoi, la profilul pedagogic de la Colegiul Național

Deși nu are studii de specialitate, tânăra are mult talent, pe care și-a propus să îl împartă, necondiționat, celor din jurul său.

„Dacă Dumnezeu mi-a dat

Cursul de pictură îl organizează de anul trecut, însă pe perioada vacanței de vară acesta nu a mai avut loc, dar începând din 27 septembrie, la Sala „Unirea”, din Covasna, acesta a fost reluat. Copiii, dar și adulții care doresc să își petreacă timpul liber pictând, deconectându-se de la agitația cotidiană, sunt invitați să se înscrie, participarea fiind gratuită.

„Acest curs a început în noiembrie 2016, au participat copii din Zăbala și Covasna, copii începând din clasa I și până la liceu; dar am avut și adulți, printre care medici, asistente, manageri de hotel și așa mai departe – toată lumea venea să se destindă pictând. Am început cu pictura de icoane, pe sticlă, pentru că îmi place cel mai mult, și spre final am început să pictăm, pe lângă icoane, tablouri cu eroi ai neamului, dar și cu personalități culturale românești și peisaje. Mie îmi place să lucrez în special cu sticla, dar nu merg după niște canoane și, de aceea, încerc să las frâu liber și celor care vin la curs, ca să își aștearnă în pictură sufletul așa cum e el. Eu nu impun limite. Sunt sigură că vechii pictori, și îndeosebi țăranii, nu au avut o școală neapărat, în acest sens, ci și-au pus sufletul și dragostea pentru credință, în lucrare, așa cum au simțit ei. Atunci, mai ales unui copil, eu nu îi voi pune îngrădiri de acest fel, pentru că sufletul unui copil este pur. ”, spune tânăra Alexandra.

Sursa foto: mesageruldecovasna.ro


VIDEO/ Situaţie uluitoare în învățământul românesc! De ce au ajuns profesorii să „chiulească” de la școală


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News