Corespondentul special al Meduza, Andrei Perțev, a vorbit cu surse din interiorul Kremlinului, oficiali și un angajat al presei de stat din Rusia pentru a afla linia narativă care ar putea fi aleasă de regimul de la Moscova în cazul arestării lui Durov. Ori fondatorul Telegram a avut la rândul său conflicte cu Kremlinul, motiv pentru care a părăsit Rusia în 2014.

Trei posibile direcții de propagandă

Două surse din interiorul Kremlinului au declarat pentru Meduza că oficialii, oamenii de afaceri și strategii politici ai regimului de la Moscova au în prezent trei teorii principale pentru prezentarea cazului Durov.

„Ar putea fi o presiune din partea SUA în contextul alegerilor. Durov s-a apropiat de republicani, ceea ce nu le convine democraților. Sau obiecțiile Franței din cauza contactelor lui Durov în Azerbaidjan. Sau ar putea fi propria manevră a lui Durov”, au declarat aceste surse.

Totuși, sursele respective au ezitat să speculeze care dintre aceste teorii ar putea prevala. Una dintre ele a menționat că arestarea lui Durov a stârnit deja îngrijorări cu privire la securitatea aplicației Telegram. „S-ar putea oare ca Durov să predea ceva Occidentului? Sigur că da. El nu este indestructibil. Când am făcut presiuni asupra VKontakte, a renunțat destul de repede”, a spus această sursă.

Serviciile secrete de la Moscova i-au cerut lui Durov să blocheze paginile opoziției de pe Vkontakte, cunoscut ca Facebook-ul rusesc, în timpul protestelor anti-Putin din 2012. Durov a refuzat și a fost presat să vândă VKontakte, care a intrat sub controlul unor oligarhi apropiați de Putin, și anume Igor Secin și Alișer Usmanov. Considerând Rusia un loc neprielnic inovării tehnologice, Durov a părăsit-o în 2014 și a obținut între timp cetățeniile altor trei țări, inclusiv pe cea a Franței.

Moscova, mai preocupată inițial de ștergerea urmelor sale decât de firul narativ

De teama unei posibile cooperări a lui Durov cu autoritățile franceze, oficialii și personalul de securitate din Rusia au primit recomandări să șteargă comunicațiile sensibile. „Desigur, documentele oficiale importante nu sunt trimise prin intermediul Telegram. Dar discuțiile preliminare despre campaniile electorale și planificarea strategiei, da”, a explicat un oficial regional.

Din moment ce Kremlinul încă nu a stabilit linia sa narativă cu privire la arestarea lui Durov, instituțiile media de stat și loiale regimului Putin nu au primit recomandări de abordare a subiectului. „Toată lumea știe (să urmeze – n.r.) narațiunea precum că Europa limitează libertatea de exprimare. Dar, când vine vorba de însuși Durov, nu există o poziție clară”, a spus un angajat al presei de stat.

Această lipsă de claritate explică tonul variat al declarațiilor despre Pavel Durov. De exemplu, cunoscuta propagandistă Margarita Simonian și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev au pus „problemele grave” ale lui Durov pe seama faptului că a refuzat să coopereze cu autoritățile ruse. Între timp, Partidul „Oameni Noi” a decis să organizeze demonstrații în sprijinul lui Durov.

Un angajat al presei de stat crede că o linie narativă în cazul lui Durov va veni la un moment dat. „Poate că vom obține mai multă claritate odată ce Durov va fi acuzat oficial de ceva și va face o declarație”, a spus acesta.

Un aliat al lui Putin acuză deja Statele Unite

Kremlinul a declarat luni că nu a văzut încă o acuzaţie oficială împotriva lui Durov. Între timp, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, a declarat marţi că Washingtonul se află în spatele arestării în Franţa a lui Pavel Durov.

Fără a furniza dovezi, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin a dat deja curs uneia dintre teoriile înșirate de sursele Meduza. Mai exact, acest aliat al lui Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că încearcă să exercite controlul asupra Telegram prin intermediul Franței.

„Telegram este una dintre puţinele şi în acelaşi timp cele mai mari platforme de internet asupra căreia Statele Unite nu au nicio influenţă”, a susținut Volodin. „În ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA, este important pentru (preşedintele Joe – n.r.) Biden să aibă Telegram sub control”, a acuzat el, fără să prezinte dovezi.

Casa Albă nu a comentat arestarea lui Durov. În schimb, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că reținerea șefului Telegram nu a fost „în niciun caz o decizie politică”.

Pavel Durov, antreprenor de origine rusă, a fost arestat în Franţa în cadrul unei anchete privind 12 infracţiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri şi tranzacţii frauduloase pe platforma sa criptată.

Urmărește-ne pe Google News