În cadrul unei intervenţii în direct în emisiunea lui Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, Ilan Şor a declarat că opoziţia din Rep. Moldova va anula rezultatele referendumului privind integrarea europeană.

Insinuările propagandistului lui Putin

„Vom contesta legal”, a susținut acest oligarh condamnat la 15 ani închisoare în Republica Moldova pentru devalizarea a trei bănci și sustragerea a un miliard de euro, o sumă echivalentă cu 12 la sută din PIB-ului statului vecin.

El a avertizat totodată cu proteste și a dat curs sugestiei lui Soloviov că acestea ar putea fi „reprimate violent, inclusiv cu ajutorul forţelor din România”. „Acest lucru este posibil, desigur”, a spus Șor. RIA Novosti, o agenție de presă finanţată de statul rus și subordonată Kremlinului, a preluat imediat această teză.

„Avem obligaţia de a lupta (…), până la punctul în care oamenii vor trebui să iasă în stradă şi să-şi apere rezultatul”, a insistat Şor la Soloviov Live, acuzând indirect, la fel ca și Kremlinul, că rezultatul final, datorat diasporei, indică semne de întrebare.

Avertismente pentru Maia Sandu Sandu și organele responsabile de aplicarea legii

Oligarhul moldovean a prezis totodată și „căderea” așa-zisului „regim Maia Sandu”, formula folosită și de Kremlin. „Ea nu va câştiga în turul doi. Ea a pierdut acest referendum. Nu contează ce fac autorităţile cu el – noi îl vom anula. Şi îl vom organiza corect”, a continuat Ilan Şor pe o rețea socială, potrivit RIA Novosti, deși conturile oficiale ale oligarhului au fost închise în Republica Moldova.

Ilan Șor a lansat totodată un mesaj de atenționare către judecătorii, procurorii şi poliţiştii moldoveni. „Nu îndepliniţi ordinele criminale ale lui Sandu. Va trebui să răspundeţi pentru asta conform legii. Codul Penal este acelaşi pentru toată lumea. Vă îndemn să respectaţi legile, nu interesele autorităţilor”, a transmis oligarhul, care, în mod ironic, el însuşi este un condamnat fugar.

Alegeri umbrite de scheme de cumpărare de voturi

Republica Moldova a organizat duminică, 20 octombrie, atât alegeri prezidențiale, cât și un referendum privind modificarea Constituției în vederea aderării la UE. Alegerile prezidențiale au fost câștigate de președinta în exercițiu, prooccidentala Maia Sandu, cu 42,45 la sută, care se va duela în turul doi cu candidatul Partidului Socialiștilor și preferatul Kremlinului, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, clasat pe locul doi cu 25,98 la sută. Referendumul a fost câștigat la limită de tabăra DA cu 50,38 la sută, față de 49,62 la sută pentru NU.

Aceste scrutinuri au fost umbrite de scheme de cumpărare a voturilor implimentate, potrivit unei investigații de presă și autorităților de la Chișinău, de Ilan Șor prin intermediul unei rețele vaste create în Republica Moldova. Mai mulți suspecți au fost arestați de-a lungul acestui an.

Republica „Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a reacționat Maia Sandu în prima sa declarație publică după închiderea urnelor.

„Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a denunțat ea, referindu-se cel mai probabil la Ilan Șor.

Urmărește-ne pe Google News